open-navfaktor-logo
search
Nezabilježeno
Adžem: BPK ostao bez predstavnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH
Bosansko-podrinjski kanton će u naredne četiri godine ostati bez svog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, upozorava Dževad Adžem (DF), federalni parlamentarac.
31.10.2022. u 18:51
get url
text

Kaže da ono što nije nametnuo visoki predstavnik su učinile političke stranke u našoj zemlji.

Depopulacija prostora

- Političke stranke koje djeluju na prostoru FBiH u narednom mandatu 2022-2026. ostavile su prostor Bosansko-podrinjskog kantona Goražde bez ijedne stolice (98 zastupnika) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Dakle, priča o posebnom statusu heroja grada Goražda je priča za budale, ali ne treba zaboraviti da je i do nas, građana BPK...

Ovdje se radi, uvjetno rečeno, o energetskom napadu na Drinu. Radi se o potpunoj depopulaciji prostora, degradaciji. Ovdje je prisutna ogromna smrtnost stanovništva, zapostavljenosti i što je najgore nijedan čovjek sa prostora našeg kantona nije imao teoretskih šansi da uđe u Zastupnički dom.

Ne sa direktnih lista, nemoguće je jer naša izborna jedinica je 12.000 ljudi koji izlaze na izbore, a s druge strane niko nije bio na kompenzacijskoj listi koja mu je davala bilo kakve šanse da uđe u Zastupnički dom. O tome se radi - govori nam Adžem.

Dodaje kako je neodgovorno i da DF ima četiri predstavnika u Zastupničkom domu iz Kantona Sarajevo, a u čijem izboru učestvuje i BPK. Naime, jednu izbornu jedinicu za Federalni parlament čine općine: Hadžići, Ilidža, Novi Grad Sarajevo, Trnovo (FBiH), Pale (FBiH), Foča (FBiH) i Goražde. 

Srce namjenske industrije 

- Nemam riječi. Ne samo DF, sve političke stranke su uradile isto, od SDA, DF-a, SDP-a, Naše stranke, NiP-a. A sva priča u cijeloj kampanji je posjeta heroj gradu, bacanje cvijeća za ubijene...

Generalno je ovo najveći vid političke izdaje jednog prostora koji je izrazito važan za Bosnu i Hercegovinu. Ja s tog aspekta govorim. Politička poruka svih političkih subjekata, u odnosu na BPK je da ovako važan prostor u kojem se nalazi srce namjenske industrije, u kojoj odbrana države zavisi od Ginexa, Pobjede..., ostave da nema svog predstavnika - govori Adžem.

Smatra da je takvo što nezabilježeno.

- To je, uvjetno rečeno, politička zavjera prema ovim prostorima, ja to drugačije ne vidim. Ono o čemu su svi govorili, BPK će ostati bez predstavnika u Parlamentu FBiH ako Schmidt nametne svoje izmjene. Iako Schmidt nije nametnuo odluke u kojima će BPK ostati bez predstavnika u Parlamentu FBiH, sve političke partije u BiH su uradile to umjesto Schmidta - poručio je Adžem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.