open-navfaktor-logo
search
Penzionisanje
Adžem: Pripadnici OSBiH dobili prvu bitku, premijer Novalić povukao zahtjev za apelaciju
Zaustavljena je ocjena ustanovnosti Zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u oružanim snagama Bosne i Hercegovine po apelaciji koju je podnio premijer Federacije Fadil Novalić, kazao je za Faktor Dževad Adžem, predsjednik Odbora za boračko-invalidsku zaštitu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.
18.07.2022. u 07:48
get url
text

Kaže da je ostala još jedna apelacija na Ustavnom sudu Federacije BiH.

"Nije još završeno"

- Premijer Novalić je to učinio pod pritiskom udruženja, a i na osnovu stava Odbora za boračko-invalidsku zaštitu. Mi smo poslali ispred Odbora zaključke kojima odbacujemo i tražimo od premijera da povuče apelaciju. Postoji još jedna apelacija koja je i dalje aktuelna na Ustavnom sudu FBiH i trebalo bi da uslijediti očitovanje Ustavnog suda FBiH po tom pitanju - govori Adžem i dodaje:

- Nije još završeno. Ovo je samo korak ka rješenju problema penzionisanja pripadnika Oružanih snaga BiH koji su bili pripadnici Armije RBiH.

Pojašnjava da je riječ o 2.300 osoba koje tek trebaju da odu u penziju.

- Njihove kolege koje su po starom Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju otišle u penziju imaju mnogo više penzije. To je svojevrsna diskriminacija prema ljudima koji su učestvovalo u odbrani, ostali u OSBiH. Cilj Odbora, Parlamenta FBiH je bio donijeti odluku da i ovi koji su ostali idu pod povoljnijim uvjetima u penziju. Oni završavaju svoj radni ciklus i trebalo bi da iskoriste mogućnost povoljnijeg penzionisanja - kazao je Adžem.

Vlada Federacije BiH je dala negativno mišljenje na zakon.

Protiv zakona penzioneri 

- Ovo je jedan od zakona koji će pripadniku OSBiH dati veću penziju nego što je imao plaću. Takvo što nemate nigdje na svijetu. Svi mi plaćamo doprinose da bi trenutni penzioneri imali primanja. Ilustracije radi, osiguranik koji ima 1.000 KM plaću, penziju će imati 650 KM, a penzija ovog iz OSBiH bi bila 1.290 KM - rekao je na Domu naroda FBiH Kenan Spahić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike.

VEZANI TEKST - Drljača o zahtjevima pripadnika OSBiH, čekanju na rješenja o penzionisanju, srazmjernim penzijama

Protiv Zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u oružanim snagama BiH bili su i Savez udruženja penzionera FBiH kao i Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje naglasivši kako bi realizacija mogla urušiti Fond PIO. Sličnog mišljenja je i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača. 

- Ovaj zakon sa aspekta penzijskog sistema narušava bit provedene reforme da su svi osiguranici u penzijskom sistemu jednaki po pitanju plaćanja doprinosa i po pitanju visine prava jer se pokušavaju uvesti povlastice za pojedine kategorije osiguranika koje imaju veće penzije nego što su im plaće - kazao je ranije za Faktor Drljača. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.