open-navfaktor-logo
search
Postavljanje direktora
Adžem: Zlostavljanje štićenika Zavoda Pazarić je refleksija svih događaja u društvu, izgubile su se sve moralne norme
Snimak nehumanog ponašanje jedne od uposlenica prema štićeniku Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić pojavio se u javnosti a prije četiri godine imali smo fotografije na kojima je nekoliko štićenika Zavoda Pazarić zavezano za krevete.
17.08.2023. u 12:39
get url
text

Tada je u Parlamentu FBiH održana tematska sjednica, doneseno 18 zaključaka, ali očigledno je da se do danas malo toga promijenilo nabolje.

VEZANI TEKST - Ćudić: Namješta se direktorska pozicija u Zavodu Pazarić; Čengić: Drljača, podnesi ostavku

- Generalno kada je u pitanju taj slučaj zlostavljanja štićenika u Zavodu Pazarić, to je refleksija svih događaja u društvu. Izgubile su se prije svega moralne, društvene norme. Imali smo tematsku sjednicu u decembru 2019. godine koja pokazuje genezu neljudskog odnosa prema najosjetljivijim kategorijama društva - govori nam Dževad Adžem koji je bio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentra FBiH u sazivu 2018-2022. godina.

Ukazuje kako su političke partije te koje trebaju spriječiti zlostavljanje štićenika jer one postavljaju direktore takvih ustanova.

- Onaj ko bi trebao da sankcioniše, da spriječi takve stvari su političke partije. Ovo se nastavlja u kontinuitetu. Izgleda da bi trebalo da budući direktori ovakvih zavoda izvade ljekarski pregled, da se vidi kako je njihov odnos prema takvim ustanovama, štićenicima. Jer, nemoguće je da političke stranke ne obrate pažnju da ne vide ko su ti ljudi, da li posjeduju ikakvu empatiju ili su to samo partijski podobni kadrovi koji se uhljebe. Ali opet kažem, ubjeđen sam da je ovo refleksija kompletnog društva koje je izgubilo sve ljudske, društvene, socijalne norme i ovo me ne iznenađuje - govori nam Adžem.

Naglašava kako se moraju poduzeti konkretne mjere jer se ovdje radi o ugrožavanju najugroženijih kategorija društva.

- Vidite kakva je situacija u društvu. Imamo odgovor građana na animalije i oni traju do trenutka dok ne dođe nešto gore. Dođe jedna loša vijest, građani se pobune. Dođe druga, gora od nje, ova se odmah potisne. Tako je i u Pazariću, to traje godinama, sigurno 12 godina.

Vidjeli smo snimke. Na svim tim nivoima, ja bih znao rješenje. Po meni postoji samo jedna stvar, odgovornost, sudstvo, tužilaštvo, odnosno, ta teorija generalne prevencije, Ljudi moraju znati kakve ih sankcije čekaju za takav prekršaj. To bi riješilo puno anomalija u našem društvu - kazao je Adžem.

Razgovarali smo i sa sadašnjom zastupnicom Marom Đukić koja je po zanimanju ljekar.

VEZANI TEKST - Zastupnički dom: U roku od sedam dana istražiti stanje u Zavodu Pazarić

- Ne znam da li se išta popravilo u Zavodu Pazarić od 2019, godine, po pitanju smještaja djece, inventara, stručnog osoblja. Nedostatak stručnog osoblja je bio najveći problem. Malo njegovatelja, medicinskih sestara... na toliko bolesne djece, osoba sa poteškoćama. Nisu imali ljekara. Nedopustivo je zlostavljanje štićenika koji trebaju da se paze, njeguju.

Ništa nije urađeno da se poboljša stanje, te sjednice, zaključci, stručnjaci. Svi su bili za to da se problem rješava ali ne vidim da je nešto učinjeno - kazala nam je Đukić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.