open-navfaktor-logo
search
Beograd i Moskva čekaju
Aerodrom Trebinje: Hoće li "Trojka" odbiti Dodika ili će zbog pet minuta vlasti prodati suverenitet BiH
Prije formiranja vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je u decembru prošle godine kazao kako je uvjet da SNSD i njegovi sateliti uđu u tu priču garancija za deblokadu projekata gradnje hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini, aerodroma u Trebinju i gasovoda prema Srbiji. 
18.10.2023. u 18:04
get url
text

VEZANI TEKST - Planirani aerodrom u Trebinju nema ekonomsku isplativost, pista će služiti ruskoj vojsci?

S druge strane stola tada je bila "Osmorka", koja je ubrzo spala na "Trojku" (SDP, NiP i NS) i HDZ.  Nepunu godinu kasnije Dodik je na posljednjem sastanku stranaka koje čine vlast na državnom nivou ponovio da je njegov uvjet deblokada rada institucija BiH navedena tri projekta. 

Sva tri projekta radila bi RS i Srbija, a Dodik bi koliko je moguće zaobilazio institucije BiH. A tamo gdje je to nemoguće, računa da će "Trojka" dati zeleno svjetlo.

Šta je problem s ovim projektima? Izgradnjom HE Buk Bijela većinski vlasnik postala bi Elektroprivreda Srbije, čime bi bio narušen energetski suvernitet BiH. Kamen temeljac za izgradnju Buk Bijele postavljen u maju 2021. godine, a sada je cijeli slučaj na Ustavnom sudu BiH, jer je rijeka Drina državno vlasništvo. 

Kada je u pitanju gasovod prema Srbiji ovaj saziv Vijeća ministara, znači uz odobrenje ministara koji dolaze iz "Trojke", proljetos je utvrdio Prijedlog prednacrta međudržavnog ugovora između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda Nova istočna interkonekcija.

Sve se to dešava u vrijeme kad BiH još nema usvojen državni zakon o gasu i alternativne izvore snabdijevanja gasom. Treći projekat je posebno intrigantan. Izradnja aerodroma u Trebinju je pompezno najavljivana, njegovo puštanje je bilo zamišljeno za kraj ove godine, ali do sada nisu ni počeli ozbiljni pripremni radovi.

VEZANI TEKST - Šta su Milanović i Dodik dogovorili oko aerodroma u Trebinju: Grade li Rusi bazu u RS-u?

I tu je potrebna saglasnost države BiH, a u pitanju je projekat koji bi, prema idejnom rješenju, trebao imati dužu pistu nego aerodromi u Beogradu i Zagrebu. U bližoj okolini Trebinja nalaze se četiri aerodroma, u Dubrovniku, Podgorici, Tivtu i Mostaru, i treba biti baš naivac pa pomisliti da će neko od turista izabrati istočnu Hercegovinu.

Iz susjedne Hrvatske, pogotovo iz Dubrovnika, ne gledaju blagonaklono na ovaj plan, koji prema nekim stručnjacima iz Zagreba, i ne samo po njima, ima ruski rukopis. Moskva želi širiti svoj utjecaj u ovom dijelu Evrope, a na aerodrom može se svako, sve i svašta.. U sva tri projekta je Vučić je izbjegavao državne organe BiH, dogovarajući se sa RS-om kao da je to zapadna pokrajina Srbije. I to nije ništa novo.

Sada je sve do "Trojke", ponašati se državnički i odbiti Dodikove projekte ili zbog pet minuta slave i vlasti prodavati suverenitet BiH.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.