open-navfaktor-logo
search
Unapređenje avioprometa
Aerodromu Bihać 17,3 miliona KM
Vlada Federacije BiH danas je donijela odluke o usvajanju programa utroška sredstava kojim se aerodromima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, te Bihaću, iz ovogodišnjeg Federalnog budžeta dodjeljuje ukupno 24,3 miliona KM.
AUTOR: Faktor
13.03.2024. u 14:57
get url
text
Budući Aerodrom Bihać
Budući Aerodrom Bihać
Odlukom Vlade FBiH 3.000.000 KM ide Javnom preduzeću Međunarodni aerodrom Sarajevo, a po 2.000.000 KM javnim preduzećima Međunarodna zračna luka - aerodrom Mostar i Međunarodni aerodrom Tuzla.
Novac je namijenjen za troškove tekućega poslovanja i subvencioniranje postojećih i otvaranje novih aviolinija.
Druga odluka se odnosi na 17 miliona KM koji se dodjeljuju Javnom preduzeću Aerodrom Bihać. Novac će biti utrošen za otkup zemljišta, troškove pretvorbe zemljišta, izgradnju aerodromskog kompleksa (PSS, stajanke, rulnice), te izradu elaborata za dobijanje vodne saglasnosti. Tu spadaju i troškovi nadzora nad izvođenjem radova, usluga izrade revidiranja (usklađivanja projektno-tehničke dokumentacije), kao i revizije glavnoga projekta, konsultantske usluge, te usluge izrade master plana, odnosno plana detaljne regulacije aerodromskog kompleksa Bihać. Također, sredstva su namijenjena i za troškove usluga geodetskog snimanja prepreka, nabavke pokretne meteorološke stanice i izradu glavnih i idejnih projekata.
Pored toga, drugom odlukom o usvajanju Programa utroška sredstava Tekućeg transfera "Subvencije javnim poduzećima – za unapređenje avioprometa FBiH" Aerodromu Bihać se dodjeljuje 300.000 KM za subvencioniranje tekućeg poslovanja ovog preduzeća.
Također, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je zaduženo da vrši kontinuiran nadzor o utrošku dodijeljenih sredstava, kao i da sa javnim preduzećima potpiše ugovore kojim će se urediti način prijenosa sredstava, provedba postupka javne nabavke i izvještavanje o utrošenim sredstvima. Ova javna preduzeća dužna su kvartalno izvještavati Federalno ministarstvo o utrošku dodijeljenih sredstava. Nakon utroška sredstava, a najkasnije do 28.2.2025. godine, dužna su sačiniti ukupni izvještaj o utrošenim sredstvima transfera i dostaviti ih Ministarstvu zajedno sa odlukama nadzornih odbora o usvajanju izvještaja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.