open-navfaktor-logo
search
Dom zdravlja
Afera "lažne dijagnoze" u KS: Tužilaštvo još provjerava, ljekari koji se sumnjiče za zloupotrebe i dalje rade
Još se ne zna, barem javnosti se još ne saopćava - ko je sve upleten u upisivanje lažnih dijagnoza, na osnovu kojih su zdravstvenim osiguranicima u Kantonu Sarajevo izdavani lijekovi?
18.01.2023. u 18:30
get url
text

Afera upisivanja lažnih dijagnoza u zdravstvene kartone pacijenata u KS otkrivena je polovinom novembra nakon što je Erol Prašljivić, koji je u Dom zdravlja došao radi promjene adrese u zdravstvenom kartonu, saznao da mu je neko upisao lažnu dijagnozu.

Budžet ZZOKS oštećen za blizu pola miliona KM

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS dostavio je Tužilaštvu KS šematski prikaz zloupotreba koje su se dešavale prilikom izdavanja recepata i dvije informacije do kojih su došli. Dodaju kako bi ubrzo trebale uslijediti tužilačke aktivnosti.

Erduan Kafedžić

Erduan Kafedžić, šef Ureda, kaže kako predmet zaslužuje ne samo pažnju javnosti nego i Tužilaštva KS.

Prema njegovim riječima, a na osnovu dosadašnjih saznanja Ureda, osam ljekara i dvije apoteke, obje sa područja KS, osumnjičeni su u aferi zloupotrebe zdravstvenih kartona i izdavanja lažnih recepata.

Zloupotrebama je obuhvaćeno više od 90 pacijenata, a budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja KS oštećen je za blizu pola miliona KM.

No istraga bi u svakom slučaju trebala otkriti prave razmjere afere.

- To su informacije do kojih smo do sada došli na osnovu tri segmenta koja su obuhvaćena. Radimo u skladu sa Sporazumom kojeg smo potpisali sa Zavodom zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS, kada je u pitanju prevencija i borba protiv korupcije i ovo su rezultati - navodi Kafedžić.

VEZANI TEKST - Slučaj "lažne dijagnoze"; Dom zdravlja KS: Ljekar radi, ne možemo ga suspendovati dok se istraga ne sprovede

Naglašava da se radi o specifičnoj grupi lijekova koje su propisivali doktori porodične medicine u periodu 2020-2021. godina.

- Vidjet ćemo da li je bilo zloupotreba informacionog sistema, odnosno pristupnih šifri doktora, ko su te osobe, da li postoji sprega između apoteka i ljekara, ali i farmaceutskih kompanija i ljekara? To su pitanja na koja Tužilaštvo KS treba dati odgovor – podcrtao je Kafedžić.

Kazao je kako bi uskoro trebali održati novi sastanak sa postupajućom tužiteljicom "kako bismo mi sa svoje strane prezentirali sve ono do čega smo došli u okviru naše nadležnosti postupanja".

U Tužilaštvu KS i dalje sve provjeravaju.

Na pitanje - dokle se došlo u istrazi, kratko nam je odgovoreno kako se u navedenom predmetu poduzimaju radnje u cilju provjere navoda.

Ranije je Abel Baltić, generalni direktor JU Dom zdravlja KS, rekao "kako je podnio krivičnu prijavu protiv šest ljekara, a priprema se da to učini za još dvoje, ali je Tužilaštvo KS donijelo naredbu o nesprovođenju istrage".

Potom je Baltić istakao "da su se žalili na takvu odluku Tužilaštva KS te dostavili nove dokaze i zatražili provođenje istrage".

Na pitanje - jesu li iz Tužilaštva KS dobili odgovor nakon dostavljanja novih dokaza - iz JU Dom zdravlja KS nisu nam mogli odgovoriti.

Arman Šarkić

Arman Šarkić, glasnogovornik, kaže kako je za sve odgovore nadležno Tužilaštvo KS koji trebaju informirati javnost dokle su stigli sa istragom.

- Iako smo svjesni da postoje pravno formalni okviri, svi kao društvo u ovom slučaju trebamo imati nultu toleranciju jer se radi o javnom zdravlju. Dom zdravlja KS najviše je zainteresovan da se provede kvalitetna istraga zbog velikoj broja časnih i poštenih ljudi koji rade u javnoj ustanovi – naglasio je Šarkić.

Ljekari koji su predmet istrage i dalje rade jer, kako kaže Šarkić, "svako je nevin dok se ne utvrdi drugačije".

U Zavodu zdravstvenog osiguranja KS kažu da su odmah, po primitku prijave zdravstvenog osiguranika, poduzete aktivnosti na utvrđivanju činjenica.

- Možemo potvrditi da se u konkretnom slučaju radilo o propisivanju i izdavanju lijekova na recept (antidijabetici i antidepresivi) u periodu april-septembar 2021. godine. Sve recepte je propisao jedan ljekar i svi recepti su realizovani u jednoj apoteci, što može ukazivati na zloupotrebe za koje je odgovoran ljudski faktor. Ukazujemo i da se radi o periodu kada je zdravstveni sistem radio pod posebnim okolnostima usljed pandemije koronavirusa, a nije neuobičajeno da se vanredne situacije koriste za zloupotrebu sistema – navode iz ZZOKS.

Ne može se desiti da je neko pisao recepte pod tuđom šifrom

Objašnjavaju "kako Zavod ima uspostavljen informacioni sistem, sa uspostavljenim sigurnosnim standardima i zaštitom, a funkcioniše na način da evidentira svaku 'posjetu' sistemu po pristupnoj šifri koja je posebna za svakog ljekara".

- Dakle, ne može se desiti da je neko pisao recepte pod tuđom šifrom, izuzev u slučaju da je ljekar sam ili nehatom svoju šifru učinio dostupnom drugom licu.

Također, ukoliko postupa u skladu sa propisima, ovlašteni radnik u ugovornoj apoteci ne smije izdati lijek bez izvršenog uvida u zdravstvenu legitimaciju osiguranika. Ako imamo na umu da se recept ne može realizirati (u redovnim okolnostima i ukoliko se postupa u skladu sa propisima) bez pokazivanja zdravstvene legitimacije ovlaštenom licu u ugovornoj apoteci, onda su jasne indicije da se eventualna zloupotreba desila dogovorom više lica – kažu u ZZOKS.

Dodaju "kako je Menadžment poduzeo aktivnosti na uspostavi i unapređenju sistema internih kontrola, između ostalog, i na način da se traže periodične zamjene pristupnih šifri".

- Odgovornost za propisivačku praksu, korištenje pristupnih i propisivačkih šifri, kao i za izdavanje lijekova na recept isključivo je na menadžmentima i radnicima zdravstvenih ustanova i apoteka. Cijenimo da su menadžmenti zdravstvenih ustanova, koji koriste informacioni sistem, u obavezi uspostaviti takav sistem internih kontrola kako se navedene zloupotrebe ne bi ponavljale. Zbog svega navedenog Zavod je uputio hitno upozorenje ugovornim zdravstvenim ustanovama i još jednom podsjetio na obaveze utvrđene zakonom i podzakonskim propisima. Također, pored izvršenih provjera u našem informacionom sistemu, direktor Zavoda je izdao nalog i da se izvrši neposredni nadzor na terenu u timu porodične medicine u kom je registrovan pacijent / osiguranik koji je prijavio zloupotrebu, kao i nad radom ljekara koji je evidentiran kao propisivač sporne terapije – ističu u Zavodu.

Od 1. januara sporna apoteka nije više ugovorna apoteka Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

- Po pribavljanju svih informacija, Zavod je cjelokupnu dokumentaciju proslijedio Tužilaštvu KS i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. Kako ne bismo ugrozili istragu, Zavod neće davati detaljnije informacije o saznanjima koja je proslijedio nadležnim institucijama – navode iz ZZOKS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.