open-navfaktor-logo
search
Nepristrasno i nezavisno
Afera Mašić: Čengić optužio Nikšića za štimanje izbora u SDP-u, Tužilaštvo zaključilo da je to "stranačko lobiranje"
Još nije donesena tužilačka odluka u slučaju prijave Elmedina Konakovića protiv Ibrahima Hadžibajrića i Abdulaha Skake, a u slučaju afere "Mašić" tužilac je odlučio da se ne radi o krivičnom djelu.
28.02.2022. u 19:01
get url
text

Navedeno je to u odgovoru iz Tužilaštva Kantona Sarajevo na upit portala Faktor.

- Nakon analize prikupljene dokumentacije, nalaza vještačenja i drugih dokaza, postupajuća tužiteljica će odlučiti o daljnjim radnjama u navedenom predmetu – navedeno je iz Tužilaštva u vezi s prijavama Konakovića protiv Hadžibajrića i Skake.

Podsjećamo, Konaković je u martu prošle godine, kako je on to saopćio javnosti, podnio krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Sarajeva Skake i načelnika Općine Stari Grad Hadžibajrića, nakon dešavanja na sjednici Gradskog vijeća na kojem se trebalo izabrati novo rukovodstvo Grada Sarajeva.

Konaković je Skaku i Hadžibajrića prijavio za krivično djelo davanje dara ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Još u junu za Faktor su iz Tužilaštva Kantona Sarajevo kazali kako provjeravaju navode iz prijave Elmedina Konakovića.

- U predmetu se intenzivno postupa u cilju utvrđivanja da li ima elemenata krivičnog djela. U vezi s tim, kada bude donesena tužilačka odluka, javnost će biti blagovremeno informisana – rečeno je tada za Faktor iz Tužilaštva KS.

I od tada do danas još se čeka da Tužilaštvo nešto odluči u ovom slučaju.

Sabina Sarajlija

Pitali smo glavnu tužiteljicu Kantonalnog Tužilaštva Sabinu Sarajlija zašto se toliko čeka na tužilačku odluku, da li se možda čekaju izbori i jesu li u pitanju neke političke igre. Jesu li u pitanju dvostruki aršini kada su predmeti u pitanju i da li se politički pristupa rješavanju predmeta.

VEZANI TEKST - Zvijezde "formiranih predmeta": Hoće li istrage dobiti epilog ili će sve ostati u ladicama Tužilaštva?

- Po prijavi Elmedina Konakovića protiv Ibrahima Hadžibajrića i Abdulaha Skake postupajuća tužiteljica intenzivno preduzima radnje i okolnosti koje utječu na vrijeme donošenja tužilačke odluke su i postupanja drugih organa u lancu dokazivanja, između ostalih agencija za provođenje zakona i vještaka koji provode vještačenja po naredbama tužilaštva – navodi se u odgovoru glavne tužiteljice Sarajlija.

S obzirom na to da je Faktor još u junu 2020. godine pisao da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo predmet koji se odnosi na zloupotrebu položaja i trgovinu utjecajem pri unutarstranačkim izborima za predsjednika Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo, pitali smo glavnu tužiteljicu Sarajlija da kaže u kojoj fazi je ovaj predmet, te zašto još nije ništa urađeno jer je vrlo jasno Irfan Čengić u svom pismu naznačio da se u ovom slučaju radilo o kupovini glasova.

- Predmet koji je formiran po objavi Irfana Čengića je nakon izvršenih provjera saslušanjem Irfana Čengića u svojstvu svjedoka okončan donošenjem naredbe da se neće provoditi istraga protiv Nermina Nikšića zbog krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz člana 383. stav 2. KZFBiH jer je postupajući tužilac zaključio da prijavljeno djelo nije krivično djelo. U obrazloženju odluke se navodi da je Irfan Čengić u svojoj izjavi naveo da nije bilo nedozvoljenog utjecaja prilikom biranja delegata koje bi imalo obilježje krivičnog djela, već se radilo o uobičajenim unutarstranačkim lobiranjima – navodi Sarajlija u odgovoru za Faktor.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo KS istražuje aferu "Mašić": Da li je bilo zloupotreba pri izboru predsjednika KO SDP-a Sarajevo

Pojašnjava da je o tužilačkoj odluci u skladu sa zakonom obaviješten podnosilac prijave Irfan Čengić, koji na ovu odluku nije izjavio pritužbu uredu glavnog tužioca, odnosno Federalnom tužilaštvu.

Podsjećamo, predmet je formiran nakon što je bivši generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić napisao analizu o stanju u Kantonalnom odboru SDP-a Sarajevo, koju je dostavio rukovodstvu stranke, a u kojoj je konstatirao da o neregularnostima na unutarstranačkim izborima nije govorio javno jer nije želio ugroziti ugled SDP-a.

- Organizovalo se okretanje janjetine da se direktori ubjeđuju da glasaju protiv, ljudima poput Mirka Pejanovića, Ante Domazeta, Besime Borić, Karla Filipovića se nije izabralo da budu delegati, dok su među delegatima bili i presuđeni kriminalci, vrhunac svega je bilo upozorenje šefa kabineta prema delegatkinji da će ostati bez posla u Toplanama ako bude glasala za mene, pa do toga da se na samoj Konvenciji iznose laži o meni gore nego što su iznosili SDA ili Slobodna Bosna u najboljim danima – napisao je Čengić tada.

VEZANI TEKST - Čengić: Nikšić je zvao delegate da ne glasaju za mene, okretali su se janjci za direktore, prijetilo se otkazima

- O održanoj Konvenciji nikada javno nisam govorio, jer nisam želio ugroziti ugled SDP BiH u javnosti, zato su mi pomalo smiješne bile kritike SDP-a na račun afere "Asim" i organizovanja izbora unutar sarajevske SDA, kada su se iste stvari dešavale u izborima za sarajevski SDP. Jedina razlika je što za razliku od Efendića sam ja šutio o tome - napisao je Čengić u analizi poslanoj stranačkom vrhu, ali je pred Tužilaštvom pričao drugu priču.

- Znam da vam je kupovina ruku svojstvena i da to radite i unutar svoje stranke. Bila sam svjesna toga i prisutna nekim stvarima kada ste izabirali svoga kantonalnog predsjednika - rekla je to Bilsena Šahman, zastupnica u Skupštini KS, kolegama iz SDP-a u maju 2020. godine. 

Da li je Šahman svjedočila koruptivnim radnjama u režiji SDP-ovaca, a javno na Skupštini je takvo što tvrdila, nećemo saznati. Tužilaštvo se nije interesiralo, a moralo je. 

Sve to nije bilo dovoljno Tužilaštvu KS da se radi dalje na ovom predmetu, već se sve završilo na sporazumijevanju između tužioca i Čengića da se tu radilo o - uobičajenim unutarstranačkim lobiranjima. 

S druge strane, glavna tužiteljica Sabina Sarajlija tvrdi da se u Tužilaštvu KS radi "nepristrasno i nezavisno".

- Podsjećamo Vas da Tužilaštvo KS svoje odluke donosi nepristrasno, nezavisno u skladu sa zakonom i na osnovu činjenica. Ukoliko imate saznanja da ovo tužilaštvo, kako navodite u svom obraćanju, "politički pristupa rješavanju predmeta" pozivam Vas da to prijavite nadležnim organima koji nadziru zakonitost našeg rada – zaključila je Sarajlija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.