open-navfaktor-logo
search
Traži se istraga
Afera u RS-u: I bolnica u Doboju koristila sporni kisik
Na zahtjev za pristup informacijama koji sam jučer uputio, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva sam dobio odgovor da firma Tehnogas-Кakmuž, a.d. Petrovo nema dozvolu za uvoz, proizvodnju i promet lijeka medicinskog kisika, kao i da u 2020. i 2021. godini nije evidentirano da je ova firma uvozila, proizvodila ili prometovala lijek medicinski kiseonik, iako je upravo ova firma dobavljač kisika za bolnicu "Sveti apostol Luka" u Doboju - rekao je Stefan Gavrić, član Predsjedništva PDP-a.
29.09.2021. u 17:55
get url
text

Gavrić kaže da, prema dostupnim podacima, jedna od tih nabavki provedena je u aprilu ove godine, a ugovor vrijedan 389.500 КM bez PDV-a dobojska bolnica je potpisala upravo sa ovom firmom koja nema potrebne dozvole.

- Zanimljiva i nevjerovatna je činjenica da je, prema dostupnim podacima sa sajta Кomisije za hartije od vrijednosti, i ova firma dio iste grupacije kao i firma TGT iz Laktaša koja također nema dozvole, a dobavljač je kisika za UКC u Banjoj Luci. 

Da je velika panika u vladajućim redovima nakon otvaranja ove afere pokazuje i činjenica da je jučer hitno donesena izmjena odluke o provođenju javne nabavke medicinskog kisika za dobojsku bolnicu. Devetog septembra je pokrenuta javna nabavka medicinskog kisika, a jučerašnjom izmjenom iz odluke u članu I je izbačena riječ "medicinski" i ostavljena samo riječ "kisik", bez specifikacije da li je riječ o medicinskom ili industrijskom, da bi omogućili firmama bez dozvole za promet medicinskog kisika da se prijave i budu izabrane na tenderu - ističe Gavrić.

On kaže da je neviđen skandal da jedna zdravstvena ustanova u javnoj nabavci ostavlja mogućnost nabavke bilo kakvog kisika, umjesto da se jasno naglasi da se traži medicinski kisik, koji jedini smije biti korišten u liječenju pacijenata.

 

- Pozivam nadležne da daju odgovore ili ostavke, a istražne organe da reaguju i rade svoj posao - kazao je Gavrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.