open-navfaktor-logo
search
Pravosuđe na ispitu
Afere koje su potresle državu: U Tužilaštvu BiH tvrde da rade, a kad će rezultati, ne zna se
Izgleda da je ovaj konkretan predmet samo jedan od više sličnih predmeta, te apelujem na Vas da to provjerite i postupite jednako odlučno sa svim takvim predmetima, napisao je Wigemark Tegeltiji, indirektno ga upozoravajući da bh. pravosuđe mora biti očišćeno od onih sudija i tužilaca koji ne zaslužuju raditi ovaj častan posao
16.09.2019. u 07:45
get url
text

-Predmeti su u radu i više informacija ili detalja u ovom trenutku ne možemo davati - ovo je odgovor koji je na upit Faktora o aferama koje su ove godine potresle državu ( "Diploma" "Potkivanje" i "Selefije") dao glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

A pitali smo: u kojoj fazi se nalazi rad na ovim slučajevima; ko je sve do sada dao izjave postupajućem tužiocu; da li bi uskoro mogle biti podignute optužnice, odnosno donesene tužilačke odluke.

Postupajući tužilac u slučajevima "Diploma" i "Selefije" je Oleg Čavka.

Čavka je brzinom svjetlosti, nakon što je Žurnal objavio priču o kupovini falsifikovanih diploma, umjesto osobe koja prodaje diplome (Senad Pehlivan), saslušao novinarku koja je radila ovo istraživanje. Prema njenom svjedočenju, koje je objavio portal za koji radi, tužilac je rekao da u pozivu nije navedeno u vezi s kojim će okolnostima biti saslušana, tako da je može pitati o svemu što želi.

O obavještajnoj aferi u slučaju "Selefije", gdje su novinari Žurnala otkrili da hrvatski obavještajci vrbuju bh. državljane, na saslušanje je ponovo pozvan autor teksta.

Nakon saslušanja Avdo Avdić je tvrdio da ga tužilac Čavka nije pitao o aferi o kojoj je pisao nego o njegovim izvorima, kontaktima, te osobama s kojima se sastaje u sarajevskim ugostiteljskim objektima.

U Tužilaštvu BiH osim Avdića saslušani su i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, njegov zamjenik Mijo Krešić, Mato Đaković, te pripadnik selefijskog pokreta H. Č. Predsjedništvo BiH je uputilo protestnu notu Hrvatskoj. Direktor SOA-e Danijel Markić optužbe je odbacio. No, Markić je potvrdio kako su hrvatski obavještajci provodili informativne razgovore s nekim državljanima BiH zbog njihovih veza s radikalnim islamističkim strukturama.

VEZANI TEKSTNakon afere "Selefije": Hrvatska u tišini povukla konzula Bandića iz BiH, dolazi novi

U aferi "Potkivanje" glavni akter je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Žurnal je objavio video u kojem biznismen iz Velike Kladuše Nermin Alešević, preko inspektora SIPA-e Marka Pandže, novcem pokušava "srediti probleme koje ima u poslovanju". Na snimku se pojavljuje i Tegeltija. Tresla se gora, rodio se miš. Niti jedna ostavka nije podnesena.

Tegeltija je najavio tužbe protiv svih medija koji su ga "kompromitirali i ukaljali mu ugled". Osumnjičen je Nermin Alešević zbog nezakonitog prisluškivanja i podmićivanja, Pandža je suspendiran, a Tegeltija je saslušan u svojstvu svjedoka. Disciplinska komisija VSTV-a odbacila je optužbe na račun svog predsjednika. Postupajuće tužiteljice su Maja Ilić-Stupar i Merisa Nurkić.

I šta sada sa pričom o zakonima, o vladavini prava, o svetosti pravosuđa?

Osim ovih krupnih slučajeva, bh. pravosuđe do sada se obrukalo u stotinama slučajeva, gdje je pokazana njegova tamna strana - korumpiranost, neprofesionalost i politički utjecaji.

Odlazeći šef Delegacije EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark 1. augusta zatražio je od VSTV-a da provedu internu istragu i utvrde kako je Husein Delalić imenovan za dodatnog sudiju Kantonalnog suda u Sarajevu, iako je osuđivan zbog krivičnog djela silovanje u pokušaju. Disciplinski tužilac je u aprilu tražio Delalićevo razrješenje, ali mu je VSTV u julu produžio mandat.

Nakon toga, reagirao je Wigemark, koji je "preporučio VSTV-u da suspendira odluke o imenovanju ili njeno poništenje ukoliko se utvrdi da zaista postoji krivična presuda izrečena protiv Delalića". Ustvrdio je da ovaj slučaj "dodatno narušava sliku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća".

Wigemark je 20. augusta uputio novo pismo Tegeltiji, u kojem ga obavještava da je upoznat sa odlukom VSTV-a od 17. jula kojom se van snage stavlja odluka o produžavanju mandata sudiji Huseinu Delaliću.

-Kako navodite u svom dopisu od 8. augusta, postoji ozbiljan i suštinski problem u sistemu imenovanja, ako se ovakve situacije mogu dogoditi. Izgleda da je ovaj konkretan predmet samo jedan od više sličnih predmeta, te apelujem na Vas da to provjerite i postupite jednako odlučno sa svim takvim predmetima - napisao je Wigemark Tegeltiji, indirektno ga upozoravajući da bh. pravosuđe mora biti očišćeno od onih sudija i tužilaca koji ne zaslužuju raditi ovaj častan posao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.