open-navfaktor-logo
search
Neopravdano sporo
Agencija napravila iskorak, ali: Gdje je zapela legalizacija kanabisa, imaju li dileri konekcije s političarima
Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine je prije više od četiri mjeseca predložila izmjenu liste opojnih droga na način da kanabis bude legaliziran za korištenje u medicinske svrhe, ali daljnjih koraka ka ovom cilju još nema. Postavlja se pitanje gdje je i zašto zapelo.
29.01.2024. u 22:33
get url
text

VEZANI TEKST - Kako ubrzati proces legalizacije kanabisa u medicinske svrhe

Prema informacijama, čeka se Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, odnosno njeno imenovanje koje je u nadležnosti Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

- Nakon što su svi donosioci odluka i zainteresovane strane u javnosti i na sastancima istakli svoju saglasnost, očigledno je da proces legalizacije kanabisa u medicinske svrhe i koraci koje treba napraviti u tom pravcu idu neopravdano sporo, i nameće se logičan zaključak da to neko namjerno stopira. 

Neminovno je da će se to desiti, ne zato što tako hoćemo nego jer je to naša međunarodna obaveza. Ono što je sada problem, i za šta ne postoji opravdanje, je nedostatak odluke Vijeća ministara BiH za formiranje Komisije za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga koja treba da povuče daljnje poteze – kazao je Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine koji je prije nekoliko godina pokrenuo ovo pitanje, pojasnivši da Ministarstvo sigurnosti BiH treba da predloži odluku koja se tiče legalizacije kanabisa.

-Komisija nije formirana. To je komisija bez koje se, recimo, na listu zabranjenih droga ne može staviti bilo koja nova droga koja se sada pojavi u svijetu, što znači da se droga koja nije na listi može prodavati – dodao je Magazinović.

Naglasio je da i on postavlja pitanje zašto se usporava legalizacija kanabisa i ko stoji iza toga.

- Priča je jednostavna. Ono što treba da se prodaje u apotekama, prodaje se u mračnim parkovima. Ko ima interes da se to nastavi prodavati na ulici, moguće je da ima političke konekcije da se to uspori – rekao je Magazinović.

Iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Nenad Nešić, odgovoreno nam je da se čeka da Vijeće ministara BiH donese zaključak o usvajanju odluke o dopuni Odluke o formiranju i imenovanju članova komisije. Radi se o tome da se u novom sastavu komisije trebaju sada naći i ministar sigurnosti i direktor Državne agencije za isztrage i zaštitu (SIPA), koji po funkciji ranije nisu bili članovi komisije.

Nakon toga, Vijeće ministara BiH treba donijeti odluku o imenovanju komisije s novim imenovanim licima.

Dakle, prvo trebaju izmijeniti sastav komisije, a onda donijeti odluku o njenom imenovanju, što, prema odgovoru iz Ministarstva sigurnosti BiH, zahtjeva određeni vremenski period.

VEZANI TEKST - Nazire li se legalizacija kanabisa u BiH: Predložena izmjena liste gdje se konoplja briše iz tabele zabranjenih

- Neka promijene sastav, ali zašto treba šest mjeseci za to. Evo, kada je bila prošla komisija, imali smo situaciju da su imenovani članovi, ali onda su se čekala tri mjeseca na objavu u Službenom listu – prokomentirao je Magazinović.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH su na pitanja o legalizaciji kanabisa odgovorili da je prethodni saziv Komisije za suzbijanje zloupotrebe droga u julu 2022. godine razmatrala ovo pitanje i donijela zaključak da Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH pripremi prijedlog odluke za "izmjenu Liste 2 na koju će se dodati gotovi lijekovi koji sadrže kanabinoide".

- S obzirom na to da je u toku revizija aktivnosti u vezi sa ovom tematikom očekujemo da se u narednom periodu realizuje zaključak na način kako je to usvojeno od strane Komisije na sjednici 5. jula 2022. godine – odgovor je Ministarstva sigurnosti BiH koji smo dobili prije nekoliko dana.

No Agencija za lijekove i medicinska sredstva BIH je još sredinom seprembra prošle godine predložila i uputila u proceduru konsultacija izmjenu liste lijekova upravo na način da se kanabis premiješta iz tabele zabranjenih supstanci u tabelu supstanci i biljaka pod strogom kontrolom, odnosno u tabelu 2.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.