open-navfaktor-logo
search
Povod nezaposleni
Agencija traži od banaka da preispitaju pravila o otvaranju računa socijalno osjetljivim kategorijama
Nezaposleni širom Federacije da bi dobili jednokratnu pomoć od po 100 KM od Vlade Federacije BiH morali su otvoriti račune u bankama pri čemu su se suočili sa mnogim problemima. Bilo je banaka koje su nezaposlanima tražili polog od 30 KM da imaju na novootvorenom računu. U startu su uzimali šest KM za račun, naplatit će im vođenje računa dok se ne ugasi…
11.12.2022. u 14:13
get url
text

Na ovo je reagirala Agencija za bankarstvo FBiH i uputila inicijativu bankama da preispitaju svoje poslovanje u vezi s otvaranjem računa socijalno osjetljivim kategorijama.

VEZANI TEKST - Finaliziraju se spiskovi radi pomoći od Vlade FBiH, banke nezaposlenima uzimale polog od 30 KM

- Propisano je da je banka dužna fizičkom licu koje ima zakonit boravak u Federaciji Bosne i Hercegovine, a nema otvoren račun za obavljanje platnog prometa, na njegov zahtjev omogućiti otvaranje i korištenje računa s osnovnim uslugama tzv. osnovni račun.

Također, odredbama spomenutog zakona definisane su usluge koje su obuhvaćene osnovnim računom, kao i da ovlaštene organizacije pružaju usluge u vezi s osnovnim računom besplatno ili uz razumnu naknadu - navode za Faktor iz Agencije i dodaju:

- Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine uputila je inicijativu svim bankama da preispitaju svoje poslovanje u veiz s otvaranjem računa socijalno osjetljivim kategorijama stanovništva, kao i da prilagode isto u dijelu pružanja usluga i visine naknada otvaranja i vođenja računa za spomenutu kategoriju stanovništva.

Razgovarali smo i sa jednim od nezaposlenih.

- Zaista nema smisla da se neko bogati na našoj nesreći. Ne znam ni zašto se komplikovalo sa tim žiro računom. Svako od nas ima nekoga od rodbine koji ima račun u banci i mogli smo dati broj računa majke, oca, sestre ili brata čime bismo izbjegli nepotrebne troškove. Ovako i onaj nezaposleni koji je imao otvoren račun u banci odranije morao je tražiti potvrdu iz banke koja se naplaćivala, naravno. I mi na kraju nećemo dobiti 100 KM, već manje kada banka izmiri sve svoje. Nema smisla zaista - govori nam razočarano nezaposleni Edin iz Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.