open-navfaktor-logo
search
Strah građana
Agencija za bankarstvo FBiH: Klijenti mogu podići novac iz Sberbank, čekamo mišljenje Ambasade SAD-a
- Nema razloga za paniku među građanima. Sberbank BH je stabilna, kapitalizirana, registrovana u Bosni i Hercegovini. Radi po našim zakonima, vlasnik joj je Sberbank Austria - kaže za Faktor Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine.
25.02.2022. u 14:23
get url
text

U Sarajevu su se danas stvorile gužve pred poslovnicama i bankomatima Sberbank BH jer su se građani uplašili da bi mogli ostati bez svog novca.

Naime, Sberbank, koji je u većinskom vlasništvu Rusije, našao se pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država zbog agresije Moskve na Ukrajinu.

- Razgovarali smo jutros sa čelnicima Sberbank BH i želim poručiti građanima da će svima njima koji žele podići ili povući novac iz ove banke to biti omogućeno. To je njihovo pravo i niko im to ne može oduzeti. Koliko znamo, sankcije se odnose na plaćanje u američkim dolarima, a ne u konvertibilnim markama ili eurima - istakao je Mahmuzić.

Dodao je kako su pojašnjenje potražili u Ambasadi SAD-a u BiH.

- Odgovorili su nam da oni čekaju pojašnjenje iz Washingtona. Zasad moramo biti strpljivi - ističe Mahmuzić.  

Iz Sberbank BH su u svom saopćenju naveli da posluju uobičajeno, pružajući sve proizvode i usluge svim svojim klijentima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.