open-navfaktor-logo
search
"Banka je stabilna"
Agencija za bankarstvo Federacije BiH preuzima Sberbanku, depoziti građana su sigurni
Agencija za bankarstvo Federacije BiH na današnjoj press konferenciji saopćila je da građani korisnici Sberbank BH nemaju razloga za brigu jer ruskog elementa u ovoj banci u BiH nema te da Agencija preuzima upravljanje ovom bankom.
27.02.2022. u 16:24
get url
text

- Procijenili smo da dalje čekanje može dovesti u rizik ovu banku u BiH koja odlično posluje i željeli smo otkloniti svaku vrstu rizika po banku. Ovo radimo da zaštitimo depozite. Vanjski rizik koji je postojao je na ovaj način otklonjen. Nemamo prijetnji sankcija po banku, nemamo prijetnju ukidanja iz SWIFT-a i ovako čuvamo depozite - kazao je Jasmin Mahmuzić, direktor.

Mahmuzić je naglasio kako bi dalje čekanje moglo biti rizik za ovu banku u našoj zemlji, koja, kako kaže, odlično posluje.

- Ovo radimo da zaštitimo depozite. Vanjski rizik koji je postojao na ovaj način je otklonjen. Nemamo prijetnji sankcija po banku, nemamo prijetnju ukidanja iz SWIFT-a i ovako čuvamo depozite – kazao je Mahmuzić.

Istakao je da su svi depoziti građana sigurni te da nema razloga za brigu. 

- Zamolio bih deponente da imaju razumijevanja i vjeruju da je banka stabilna. Postoji fizičko ograničenje za svaki depozit, treba vremena da svako dobije novac. Dakle stvara se u tom slučaju nepotrebna panika i osjećaj da se nešto dešava, kada vidite veliki red ljudi. Klijenti mogu tražiti svoj novac, banka i bankomati će raditi normalno, online servisi će raditi normalno - naglasio je Mahmuzić.

Naveo je da će učiniti sve da se Sberbank BIH sačuva i dodao da nema bojazni da dešavbanja u Ukrajini negativno utječu na poslovanje banke.  

Na pitanje novinara, da li postoji bojazan od povećanja kamatnih stopa u bankama, Mahmuzić je odgovorio da za to trenutno ne postoji valjani razlog. 

U petak je Mahmuzić za Faktor pojasnio "kako je Sberbank BH stabilna, kapitalizirana, registrovana u Bosni i Hercegovini, da radi po našim zakonima, a vlasnik joj je Sberbank Austria". 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.