open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Agencija za bankarstvo RS-a o preuzimanju Sberbanke: Očuvanje finansijske stabilnosti i zaštita klijenata 
Agencija za bankarstvo RS-a donijela je odluku o pokretanju postupka restrukturiranja nad "Sberbank" a. d. Banja Luka.
01.03.2022. u 10:30
get url
text

Datumom početka procesa restrukturiranja smatra se današnji datum od osam sati, a u toku postupka restrukturiranja banka će raditi u izmijenjenom režimu rada u trajanju od 48 sati.

- Nakon isteka navedenog roka banka će ponovo raditi u punom kapacitetu. Za sve informacije o izmijenjenom režimu rada klijentima je dostupno obavještenje u banci - saopćeno je danas iz entitetske agencije.

Navodi se da je Agencija sprovela procjenu javnog interesa, na način da je procjenjivala svaki cilj restrukturiranja pojedinačno, a posebno se ističu zaštita deponenata koji imaju osigurane depozite, zaštita sredstava i druge imovine klijenata, te izbjegavanje većeg štetnog utjecaja na finansijsku stabilnost.

- Bitno je naglasiti da je, u situacijama koje su Republici Srpskoj na izvjestan način nametnute usljed dešavanja na geopolitičkoj sceni izazvanih sukobima između Ukrajine i Rusije, te ekonomskih i finansijskih sankcija koje su Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i druge zemlje preduzele prema Rusiji, potpuna saradnja i podrška institucija RS-a kao što su Agencija, Vlada RS-a i Ministarstvo finansija RS-a ključ očuvanja finansijskog sistema - dodaju.

Posebno ističu da će Vlada RS-a, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, u potpunosti podržati Sberbanku na nivou RS-a.

Uvjeravaju da se time postiže očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i zaštita klijenata i deponenata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.