open-navfaktor-logo
search
Šta nakon 28. juna
Agencija za lijekove BiH: Čekaju li naše vlasti i Schmidt da radnici sami počnu gasiti svjetla
- Vrijeme dolazi i prolazi, a Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine živi od izbora do izbora, u statusu obećanja i čekanja, a ponajviše dobro isplaniranih opstrukcija od vlasti na nivou Vijeća ministara BiH - kaže Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata radnika ove Agencije.
26.05.2022. u 21:01
get url
text

Razočarani u nadležne koji ih, kako navode, mjesecima ignoriraju, radnici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH dodaju "kako iz svega nije teško zaključiti da nadležne, ali i međunarodne predstavnike, koji bi trebali adekvatno reagirati, ustvari nije briga da li će građani BiH u dogledno vrijeme imati kvalitetno iskontrolirani lijek, koji bi trebao zadovoljiti sve parametre efikasnosti i sigurnosti".

Uposleni najavljuju odlaske

- Stručna Agencija puni budžet, ali godinama joj fale stručni ljudi. Mjesecima ukazujemo na to, ali ne vjerujemo da će biti ikakvog pomaka. Ako smo i vjerovali u određenom periodu u dobre namjere politike koja je obećavala i kupovala vrijeme, odgovorno tvrdim da samo naivni i pomalo nedobronamjerni vjeruju u neko bolje sutra - dodaje Rustemović.

Podsjetimo, Sindikat radnika Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH traži popunu radnih mjesta koja su, kako navode, godinama nepopunjena te vraćanje osnovice plaće od 535 KM. Prema staroj sistematizaciji radnih mjesta, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH trebala bi imati 168, umjesto 102 zaposlena.

Ramo Rustemović

No "Ministarstvo finansija, kako su nam ranije iz Agencije kazali, odlukom koju su donijeli stopirali su dalje zapošljavanje, odnosno popunu upražnjenih radnih mjesta usljed odlaska u penziju, smrtnog slučaja te kada radnik ode kod drugog poslodavca".

- Dovedeni smo u takvu situaciju da evo godinu ne možemo dobiti internu popunu radnog mjesta šefa Mikrobiološke laboratorije, koja je prva u Jugoistočnoj Evropi počela s radom prije 20 godina. Povrh svega, imamo istekle mandate i direktora, zamjenika i Stručnog savjeta Agencije. Kada je riječ o plaćama, prije 12 godina smanjene su i od tada osnovica za njihov obračun od skromnih 535 KM, nikada nije vraćena. Kako je trenutna situacija, od povećanja neće ni biti ništa, pa nam već i ono malo stručnih ljudi koje imamo najavljuju odlazak, a razlog je upravo loše materijalno stanje.

S pravom svi pitamo nadležne u Vijeću ministara BiH, koje je u najvećem dijelu odgovorno za stanje u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, ali i visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je uglavnom zabrinut, ko će raditi sa ovako lošim plaćama. Visoki predstavnik je u decembru razgovarao sa menadžmentom Agencije u Banjoj Luci, i tada je upoznat sa svim problemima. Gdje je njegova reakcija? Šta još treba da se desi, možda Schmidt čeka da mi sami počnemo gasiti svjetla u Agenciji - ističe Rustemović.

Dodajmo i to da su kompletnu situaciju u državnoj agenciji za lijekove dodatno usložnile i s kraja prošle godine nezakonite radnje aktuelne vlasti u entitetu RS.

Nezakonite radnje iz RS-a

Podsjetimo, Narodna Skupština RS-a (NSRS) u oktobru prošle godine izglasala je "Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a", koji podrazumijeva i osnivanje entitetske agencije za lijekove, kao prvi u nizu nekoliko koraka preuzimanja nadležnosti od države BiH.

Reagirao je Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a. No Ustavni sud RS-a taj zahtjev odbio je polovinom decembra prošle godine.

Ubrzo zatim, 23. decembra, Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, potpisala je ukaz o proglašenju ovog zakona koji je u Službenom glasniku RS-a objavljen 28. decembra.

Iako je donesen po hitnom postupku, navedeno je kako će spomenuti zakon stupiti na snagu šest mjeseci pošto bude objavljen u Službenom glasniku RS-a, a to je 28. juna 2022. godine.

Protekle sedmice Vlada entiteta RS utvrdila je novi budžetski okvir za 2022. godinu, ali, kako je kazala Zora Vidović, ministrica finansija, "novac za osnivanje i rad agencije za lijekove RS-a nije predviđen".

No Vidović je i dodala "kako uvijek imamo rezervu u budžetu odakle možemo da finansiramo neku novu nadležnost".

Zbog svega, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, s pravom pitaju politike iz Federacije BiH "da li imaju adekvatne odgovore na sve nezakonite radnje koje stižu iz manjeg bh. entiteta, te šta će poduzeti ako 29. juna ipak počne s radom entitetska agencija za lijekove"?!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.