open-navfaktor-logo
search
Sporna imena
Agencija za lijekove BiH još čeka novo Stručno vijeće i komisije; Grubiša: Pisali smo urgencije ministru, nepristojno je...
Iako je mandat starom sazivu Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine istekao u martu prošle godine, niko pouzdano ne zna kada će biti imenovani novi članovi.
07.12.2023. u 07:42
get url
text

Prim. mr. ph. Nataša Grubiša (SNSD), direktorica Agencije, kaže kako raspolaže informacijom da je Ministarstvo civilnih poslova BiH svoj konačan prijedlog imena, koja su dostavljena iz oba entiteta i Brčko distrikta, uputilo prema Vijeću ministara BiH.

Na potezu Vijeće ministara BiH

Čeka se dakle da konačnu odluku da Vijeće ministara BiH od kojih smo zatražili informaciju, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Nataša Grubiša

Ispred Ministarstva zdravlja i socijalne politike entiteta RS dostavljeni su prijedlozi kandidata, a oni su, kako nam je kazao Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata radnika Agencije: Jelena Medar Petrović, Zorana Sučević i Nikola Dronjak. Odjel za zdravstvo Brčko distrikta predložio je Dauta Hadžića.

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac (HDZ 1990) krajem marta ove godine Ministarstvu civilnih poslova BiH uputio je prijedlog da se iz Federacije BiH u Stručno vijeće imenuju ljekari Antonio Markotić i Refet Gojak te pravnica Snježana Bodnaruk. No mjesec poslije, početkom maja, Federalno ministarstvo zdravstva, kako dalje navodi Rustemović, povuklo je iz procedure prijedlog kandidata za članove Stručnog vijeća.

- Rimac je potom dostavio tri nova imena, među kojima su dva njegova savjetnika - Zoran Šantić i Ivan Ćosić, a treći je Nedim Hrelja, bivši direktor JU Apoteke Sarajevo, za kojeg se tvrdi da je vlasnik firme koja ima veze s lijekovima i medicinskim sredstvima, pa je njegovo imenovanje sporno jer je u potencijalnom sukobu interesa - navodi Rustemović.

 Ramo Rustemović

Grubiša kaže "kako je to odluka federalnog ministra zdravstva koji ima pravo da predloži, te da nisu ulazili u to".

- Da li se to priječi, da li oni potpisuju izjavu o sukobu interesa te kakav je stav Ministarstva civilnih poslova i Vijeća ministara BiH, zaista ne znam - dodala je Grubiša.

Međutim, u Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH (Član 15.) navedeno je kako su "članovi Stručnog vijeća dužni potpisati izjavu o nepostojanju sukoba interesa".

O imenovanju članova Stručnog vijeća iz Federacije BiH namjeravali smo razgovarati i sa ministrom Rimcem, ali se nije javljao na telefon. Odgovor iz Federalnog ministarstva zdravstva zatražili smo i pismenim putem, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Rustemović kaže kako bi se u priču oko imenovanja Stručnog vijeća trebao uključiti i premijer FBiH Nermin Nikšić.

- Ako ministar Rimac ima dilemu ili ne osjeća da treba predložiti nove članove Stručnog vijeća ili ako se ne može politika usaglasiti, koji su to kandidati, onda u najmanju ruku premijer FBiH Nermin Nikšić bi trebao poraditi na tome da kandidati iz starog Stručnog vijeća, koji su ispred FBiH na čelu sa predsjednikom Vedranom Marčinkom, Brankom Nikolićem i Harunom Avdagićem, koji su pokazali ozbiljnost i prepoznali funkciju Agencije i kod imenovanja sadašnjeg menadžmenta na čelu sa Grubišom, dobiju novi mandat - naglašava Rustemović.

 Nediljko Rimac

Osim Stručnog vijeća, u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH nisu imenovane ni komisije. I one rade u starom sazivu, a i u ovom slučaju čekaju se prijedlozi Rimca.

Direktorica Grubiša, koja imenuje članove komisije, ističe kako zbog toga trpi pritisak od Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne politike RS-a.

- Šeranić je dostavio svoje prijedloge, što je učinio i Brčko distrikt, ali Rimac to još nije uradio. Stari članovi komisija rade svoj posao, ali je problem što nova predložena imena čekaju. Imamo prijateljske odnose i razgovore sa federalnim ministrom. Čak je i zamjenica direktora Agencije Sabina Bešlagić u par navrata išla i razgovarala, također i ja. U više navrata smo pisali i urgencije, sad je već malo i nepristojno da bilo šta činimo - kazala je Grubiša.

Nadležnosti Stručnog vijeća 

Stručno vijeće je stručno, regulatorno, savjetodavno i kontrolno tijelo Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, a čine ga po tri predstavnika iz entiteta FBiH i RS te jedan iz Brčko distrikta.

U članu 16. istog zakona navedeni su poslovi i nadležnosti Stručnog vijeća, a to su: utvrđivanje prijedloga politike lijekova i medicinskih sredstava u cijeloj BiH koju donosi Vijeće ministara BiH, razmatranje i usmjeravanje realizacije smjernica ovlaštenih ministarstava o politici o lijekovima i medicinskim sredstvima, definiranje strateških ciljeva Agencije i ocjenu uspješnosti Agencije u pogledu realizacije ovih ciljeva, davanje mišljenja na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Agencije koji donosi direktor Agencije, uz saglasnost Vijeća ministara BiH, donošenje podzakonskih akata na osnovu ovog Zakona, a na prijedlog direktora Agencije, utvrđivanje i usaglašavanje dobrih praksi na prijedlog direktora Agencije, utvrđivanje prijedloga općih i drugih akata Agencije na osnovu Zakona, odobravanje godišnjeg plana rada Agencije i finansijskog godišnjeg plana Agencije na prijedlog direktora Agencije, razmatranje i usvajanje godišnjeg izvještaja o radu, poslovanju, kao i završnog računa Agencije, obavljanje nadzora nad cjelokupnim radom i poslovanjem Agencije, uključujući sadržaj, obim i kvalitet realizacije godišnjeg plana, te usaglašenost godišnjeg izvještaja s planom poslovanja, obavljanje nadzora nad provođenjem Zakona i podzakonskih akata donesenih na osnovu Zakona, obavljanje i drugih poslova utvrđenih Zakonom i propisima donesenim na osnovu Zakona.

Osim navedenog, Stručno vijeće može predlagati donošenje, odnosno izmjene zakonskih propisa iz oblasti lijekova i medicinskih sredstava ako to smatra neophodnim za provođenje ovog Zakona, kao i propisa donesenih na osnovu ovog Zakona. Stručno vijeće, na prijedlog direktora Agencije, usvaja instrukcije kojima će se propisani podaci ili dokumenti, korišteni u radu Stručnog vijeća i Agencije, smatrati službenom tajnom u skladu s propisima o slobodi pristupa informacijama BiH i entiteta.

Dok se ne izabere novo, Stručnim vijećem rukovodi stari saziv kojeg čine: mr. iur. Vedran Marčinko, predsjedavajući, te članovi doc. dr. med. sc. Harun Avdagić, prim. mr. ph. spec. Branko Nikolić, prim. dr. med. Lazar Prodanović, prim. dr. med. Slobodan Prtilo i dr. Admir Alagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.