open-navfaktor-logo
search
Iskazali podršku
Agencija za ravnopravnost spolova BiH se pridružuje protestima zbog pretučene radnice hotela Jablanica
Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH saopćila je da podržava i pridružit će se organizovanim protestima koji će, kao izraz podrške Enisi Klepo i svim ženama koje su žrtve nasilja, biti održani danas u Jablanici.
09.08.2023. u 12:42
get url
text

Agencija najoštrije osuđuje nasilje na osnovu spola koje je izvršeno 1. augusta ove godine u obliku fizičkog napada vlasnika hotela "Jablanica" na uposlenicu Enisu Klepo.

- Ovom prilikom ponovno skrećemo pažnju bosanskohercegovačke javnosti da nasilje prema ženama i nasilje u porodici još uvijek predstavlja jednu od najtežih i najrasprostranjenijih oblika neravnopravnosti spolova i diskriminacije u našem društvu. Podsjećamo da je, prema istraživanjima, čak 48 posto žena u Bosni i Hercegovini doživjelo neki oblik nasilja na osnovu spola nakon što su navršile 15 godina - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da korijenski uzrok nasilja prema ženama leži u neravnopravnosti spolova u društvu. Štaviše, kriza u društvu, ekonomska nejednakost, uključujući i ekonomsku ovisnost, povećavaju ranjivost žena na sve oblike nasilja u njihovom privatnom i profesionalnom životu.

Ispoljavanje spolne nadmoći i neravnopravnosti

- U takvim uvjetima, radni odnosi i borba za prava koja proističu iz radnog odnosa lako mogu postati prostor za ispoljavanje spolne nadmoći i neravnopravnosti, koje je u slučaju Enise Klepo poprimilo oblike brutalnog nasilja kao ekstremne forme diskriminacije na osnovu spola – ističu iz Agencija za ravnopravnost spolova BiH.

Podsjećaju da se ratifikacijom Konvencije Ujedinjenih nacija o ukidanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) i Konvencije o borbi i sprječavanju nasilja prema ženama i nasilja u porodici Vijeća Europe (Istanbulska konvecija), Bosna i Hercegovina obavezala na uspostavu efikasnog mehanizma zaštite od svih oblika nasilja prema ženama.

- Smatramo da je u BiH učinjen određeni napredak, te da je uspostavljen solidan pravni i institucionalni okvir, razvijeni mehanizmi zaštite, više je prijavljenih slučajeva, osjetljivost policije i drugih organa za pitanja rodno zasnovanog nasilja je u porastu, kao i svijest javnosti o ovom problemu.

Međutim, ovaj slučaj nasilja na osnovu spola u Jablanici nas opominje da je još uvijek pred nama ultimativni zadatak ravnopravnosti, koji je i preduslov našeg društvenog i ekonomskog progresa, a to je - da učinimo i dom i radno mjesto sigurnim mjestima za žene – navodi se u saopćenju.

- Stoga, provedbu Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH moramo učiniti još efikasnijom, a uspostavljene mehanizme zaštite i prevencije nasilja na osnovu spola moramo dalje jačati, posebno kada je u pitanju efikasnost procesuiranja predmeta rodno zasnovanog nasilja, provedbe zaštitnih mjera, kao i kaznene politike.

Najoštrije osuđujući ovaj i druge slučajeve nasilja na osnovu spola, Agencija za ravnopravnost spolova BiH poziva nadležne organe da efikasno provedu sve zakonom propisane radnje u cilju kažnjavanja počinioca.

- Još jednom naglašavamo važnost adekvatnog i brzog odgovora svih nadležnih službi u cilju prevencije svih oblika nasilja prema ženama, podrške žrtvama i efikasnom procesuiranju počinilaca ovih djela – navodi se u saopćenju.

Gender centar FBiH: Obavezno efikasno procesuiranje počinilaca nasilja

Iz Gender centra Federacije Bosne i Hercegovine, povodom medijskih izvještaja o nasilju koje se desilo na radnom mjestu u Jablanici, podsjećaju sve nadležne institucije na obavezu efikasnog istraživanja i procesuiranja svih počinilaca svih oblika nasilja.

Prema saopćenju Gender centra koje prenosi Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću, naglašava se da je, uzimajući u obzir činjenicu da je nasilje izvršeno nad ženom, svaki oblik nasilja na osnovu spola, odnosno nasilja koji ima rodnu dimenziju posebno izražen problem u našem društvu.

Također navode da su uprkos brojnim naporima poduzetim u zadnjih 20 godina u oblasti prevencije, zaštite i gonjenja počinilaca nasilja na osnovu spola, pred našim društvom i institucijama i dalje brojni izazovi.

Gender centar FBiH posebno naglašava obavezu lokalnih zajednica i njihovo uključivanje u oblast prevencije svih oblika nasilja na osnovu spola, nasilja nad ženama i nasilja u porodici, kao i kreiranja uslova za nultu toleranciju za sve oblike nasilja.

VEZANI TEKST - Za sutra najavljen protest, iz Tužilaštva HNK pojašnjavaju zašto napadač na Enisu Klepo nije iza brave

Iz Gender centra, uzimajući u obzir i da se ovaj slučaj desio na radnom mjestu, potiču socijalne partnere Vlade FBiH, a posebno poslodavce, da provode svoje obaveze u pogledu efikasne prevencije svih oblika nasilja na osnovu spola, uznemiravanja i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, koje proizlaze iz Zakona o radu FBiH i Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH.

U Jablanici će danas biti održani mirni protesti u znak podrške Enisi Klepo, koju je pretukao Amir Džafić, vlasnik hotela u kojem je radila.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.