open-navfaktor-logo
search
Kancerogene tvari
Agencija za sigurnost hrane BiH: Iz prodaje se povlači belgijska čokolada
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je, putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučen proizvod koji sadrži bademe s nedopuštenom količinom aflatoksina B1.
31.03.2023. u 21:25
get url
text

Obavijest o neusklađenosti dostavila je Belgija, a odnosi se isključivo na proizvod sa sljedećim podacima:

Naziv na etiketi: "chocolate 57 posto organic with almonds and cherries" (organska čokolada 57 posto badem-višnja).

Kategorija proizvoda: kakao i kakao proizvodi.

Proizvođač/distributer: Kim’s Chocolates NV, Grijneplaan 11, Tienen 3300, Belgija.

Uvoznik u Bosnu i Hercegovinu: Tropic Maloprodaja d.o.o., Ivana Gorana Kovačića bb, 78000 Banja Luka.

Lot/serija: 22302.

Utvrđena opasnost: povećan sadržaj aflatoksina B1.

Sve raspoložive informacije o proizvodu, shodno važećim propisima, dostavljene su na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno izvještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici Agencije za sigurnost hrane BiH, najveće dopuštene količine aflatoksina B1 i ukupnih aflatoxina (B1+B2+G1+G2) u bademima propisane su Pravilnikom o najvećim dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani (Službeni glasnik BiH, br. 68/14, 79/16 i 84/18).

Kako navode stručnjaci, aflatoksini su otrovni, dovode do anomalija, oštećenja i promjena u živim organizmima i veoma su kancerogeni, pa zato spadaju u najrizičniju, a u posljednje vrijeme i najpoznatiju grupu mikotoksina.

Povezuju sa mnogim bolestima kod životinja i ljudi. Aflatoksin B-1 najjači je prirodni kancerogen i može uzrokovati oštećenja jetre i drugih organa.

Aflatoksini kod djece, koja su hronično izložena visokim koncentracijama, mogu izazvati ozbiljne smetnje u fizičkom i psihičkom razvoju te povećanje rizika od raka jetre.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.