open-navfaktor-logo
search
Provjere na terenu
Agencija za statistiku BiH: Prvi rezultati ankete o stopi siromaštva bit će poznati do kraja godine
Brojni ekonomski stručnjaci ukazuju već mjesecima na porast siromaštva u Bosni i Hercegovini, a kako Agencija za statistiku BiH provodi anketu o potrošnji domaćinstava, imat ćemo i konkretne brojke.
26.01.2022. u 07:55
get url
text

Ekonomske posljedice pandemije koronavirusa bh. građani osjećaju uveliko. Trend rasta cijena, prisutan već gotovo pola godine, nastavlja pustošiti novčanike. Redovi ispred javnih kuhinja postaju sve duži.

Na godišnjem nivou, nivo cijena u decembru 2021. u odnosu na decembar prethodne godine, viši je za 6,4 posto.

Anketa o potrošnji domaćinstava osigurava i podatke o važnim pokazateljima životnog standarda kao što su uvjeti stanovanja, snabdjevenost trajnim potrošnim dobrima, načinu zagrijavanja stana, putovanjima, te osnovne podatke o demografskim, ekonomskim i socijalnim karakteristikama domaćinstava.

Ova, peta po redu anketa, počela je da se provodi na terenu 1. januara 2020. godine. Međutim, zbog mjera kriznih štabova za sprječavanje pandemije koronavirusa, provođenje ankete je obustavljeno 17. marta i nije nastavljeno do kraja 2020. godine.

- Anketu nije bilo moguće provesti telefonom ili na druge alternativne načine zbog obima upitnika i potrebe za vođenjem Dnevnika nabavki koji vodi jedan član domaćinstva. Tek u prvom kvatalu 2021. godine stekli su se uslovi za provođenje Ankete za period 2021/2022. – kazali su nam iz Agencije za statistiku BiH.

Dalje ističu kako prve rezultate ankete u BiH možemo očekivati do kraja ove godine.

Četvrta anketa, sprovedena 2015. godine, pokazala je da 505.816 stаnоvnikа u Bоsni i Hеrcеgоvini, odnosno 16,9 posto оd ukupnоg brоја stаnоvnikа, živе u rеlаtivnоm sirоmаštvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.