open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Agresorska granata ubila je šest civila među kojima i troje djece na Alipašinom Polju
Na Trgu ZAVNOBiH-a u sarajevskom u naselju Alipašino Polje obilježena je 28. godišnjica, kada je agresor na BiH ubio šest građana od toga troje djece.
22.09.2020. u 15:38
get url
text

Granata je ispaljena sa agresorskih položaja vojske Republike Srpske, iz pravca Nedžarića, ubijeno je šest građana, od kojih troje djece. Najstarije dijete imalo je petnaest, a najmlađe sedam godina.

Ubijeni su: Samir (Omer) Ibrahimagić (1983-1992), Enes (Velija) Muharemović (1985-1992), Adnan (Suljo) Mušanović (1977-1992), Zoran (Arsen) Drndelić (1949-1992) i Rasim (Sulejman) Šaškić (1941-1992).

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i učenjem Fatihe članovi porodica i prijatelji ubijenih, delegacije Općine Novi Grad, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Savjeta Mjesne zajednice "Alipašino Polje B-2" su odale počast ubijenim sugrađanima.

Pristunima se obratio Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkopljenog Sarajeva 1992-1995, koji je naglasio da se kultura sjećanja mora njegovati, istina promovisati, a na pravdi istrajavati.

- Ovdje je počinjen stravičan zločin, ubijeni su s namjerom, ovdje su pale četiri granate, koje je agresor ispalio sa položaja iz Nedžarića. Poruka je da mi ovaj datum obilježavamo kako bi njegovali uspomenu na ubijene, kako bismo čuvali od zaborava i kroz ovaj oblik njegovali kulturu sjećanja koja je vrlo značajna zbog ovog društva i ove države. I kad nestane nas roditelja, koji smo već u poodmaklim godinama, to će nastaviti naša djeca, braća i sestre ubijene djece. I dalje ćemo promovirati istinu, a posebno ćemo istrajavati na pravdi, da se konačno procesuiraju oni koji su činili ove zločine - kazao je Grabovica.

Obilježavanju godišnjice prisustvovala je i Bahra Hodžić, majka čiji je sin Adnan ubijen snajperskim hicem na Stupu. Boli kaže gubitak djeteta, ali boli i nepravda. Nada se Bahra da će krivično odgovarati svi oni koji su u agresorskim pohodima ubijali djecu, al i ostalo nedužno stanovništvo, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

- Moje dijete je ubijeno, snajperom, na Stupu. Osjećam tugu i bol za svom djecom Sarajeva. Boli me nepravda, daj Bože da dođe pravda i da budu osuđeni svi oni koji su ubili, ne samo moje dijete, nego svu djecu Sarajeva - rekla je Bahra Hodžić.

Počast ubijenim sugrađanima su odali i učenici devetog razreda Osnovne škole "Fatima Gunić".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.