open-navfaktor-logo
search
Vojni analitičar
Ahatović: Ako nova vlast Dodiku da MVP i MOBiH, a Čoviću morate sve što traži, pozdravite se sa državom
Ako nova parlamentarna većina, koju pokušavaju formirati u kantonima sa bošnjačkom većinom, za šaku vlasti na državnom nivou pristane da Miloradu Dodiku isporuči Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstvo odbrane BiH koje otvoreno traži prvi put nakon formiranja 2006. godine, jer Draganu Čoviću će svakako morati dati sve što traži, pozdravite se sa državom. 
11.10.2022. u 20:58
get url
text

Ovo je poruka vojnog analitičara Nedžada Ahatovića, koji upozorava na planove konačnog rasturanja države Bosne i Hercegovine. 

- Šta očekujete od nove vlasti kada je u pitanju sigurnost? Ukratko ništa. Ako se ključna ministartva prepuste SNSD-u i HDZ-u zemlja će ući u proces disolucije ili u najmanju ruku stvaranju konfederalnih odnosa do disolucije što je očito cilj jednog dijela međunarodne zajednice. Pri tom se uopće ne vodi računa o ruskom utjecaju koji je jači u Hrvatskoj i RS-u nego u Srbiji. Dokaz za to je izgradnja Trebinjskog aerodroma tik uz granicu sa članicom NATO-a koja to sve nijemo posmatra - poručuje Ahatović. 

Kaže kako će istaknuti jednu činjenicu u vezi s Trebinjskim aerodromom. 

- Indikativno je da bi pista u Trebinju trebala biti duža od onih u Beogradu ili Zagrebu te da će imati veći cargo terminal, i to za četiri puta, od aerodroma u svjetskoj turističkoj destinaciji Dubrovniku. Pista duža od 1.800 metara može primiti avione sa rasponom krila više od 50 metara. Znači da ruski Il 76 sa 42 tone tereta slijeće bez problema. Dužina poletno sletne staze ukazuje da bi aerodrom trebao biti opremljen za instrumentalno slijetanje što govori da će aerodrom posjedovati Instrumentalnu uzletno-sletnu stazu (instrument runway) gdje će se sa posebnom opremom vizuelnom i nevizuelnom, avioni automatski voditi do samog prilaza slijetanju po složenim meteouvjetima. Dakle, avioni bi mogli da slijeću i noću bez vizuelne signalizacije!? A osnovni razlog gradnje, namijena aerodroma i radarska oprema je posebna priča koja je kompleksna i opasna. 

Stoga, upozoravam, ako novi saziv vlasti za šaku fotelja pristane na nastavak gradnje aerodroma u Trebinju, sve američke baze u regionu će biti kompromitirane, dok se svi bave rješavanjem "hrvatskog pitanja" u Bosni i Hercegovini - zaključuje Ahatović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.