open-navfaktor-logo
search
Dodiku se toleriše
Ahatović analizira zaključke NSRS-a: Rusi prizivaju otvoreni konflikt u Bosni i Hercegovini
Vojni analitičar Nedžad Ahatović poručuje da međunarodna zajednica koja po Dejtonskom mirovnom sporazumu ima odgovornost za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini predugo toleriše Dokov irendentizam, a u rješavanju političkih problema polazi od premise tri konstitutivna naroda koje prepoznaje Ustav.
12.12.2021. u 07:51
get url
text

- Iako se Ustav BiH u skladu sa svim relevantnim mišljenjima međunarodnih pravnih tijela smatra iščašenim od evropske pravne stečevine, međunarodni faktor u BiH i dalje insistira na tripartitnom rješenju u kojem će se svi osim građana BiH ugodno osjećati. Ono što je kristalno jasno je da u BiH zaključno sa jučerašnjim odlukama Narodne skupštine RS-a više ne postoje tri strane u političkom životu, parlamentarnom zastupanju i bilo kakvim pregovorima. Od jučer postoje samo dvije strane. Ona koja poštuje Ustav, zakone i prvi demokratski princip evropske pravne stečevine "jedan čovjek jedan glas" i ona strana koja uz pomoć stranog faktora uz prijetnju političkim blokadama pa i upotrebom sile to negira. To je strana koja političku agendu bazira na etničkoj segregaciji i supermaciji, na iredentizmu i protupravnoj secesiji od BiH kao posljedici neprihvatanja takve retrogradne politike od strane zvaničnog Sarajeva - pojašnjava Ahatović za Faktor. 

Poručuje dalje "neka međunarodni medijatori ponude osnovni demokratski postulat "jedan čovjek jedan glas" i SNSD-u i HDZ-u". 

- Oba politička subjekta svaki na svoj način će se referirati o tom pitanju sa islamofobnih političkih desničarskih principa, jer oba traže saveznike u desničarskim političkim partijama koje sve više uzimaju maha u Evropi i u tome očigledno uspijevaju. Iz istih razloga slično će postupiti i zvanični Beograd i Zagreb u nešto drugačijoj retorici u kojem je prva rečenica da se poštuje suverenitet i integritet BiH ali... Oni se potajno nadaju teritorijalnim dobicima nakon dugo očekivanog raspada BiH koje su dogovorili još 1991. u Karađorđevu. Ako to, uz jučerašnje zaključke NSRS-a, nije jasan znak da u BiH od 1991. postoje samo dvije strane, onda ja ne znam šta je - naglašava on i zaključuje: 

VEZANI TEKST - Dodik kategoričan: Nema odustajanja, Vladu ćemo smijeniti ako ne sprovede zaključke

- Zato je pitanje rata u BiH deplasirano. Mi u BiH imamo problem unutrašnjeg narušavanja sigurnosti od strane organizovane grupe koja zloupotrebljavajući instituciju NSRS vrši sljedeća krivična djela definisana Krivičnim zakonom BiH: član 156. napad na ustavni poredak, član 157. ugrožavanje teritorijalne cjeline, član 161. podrivanje odbrambene moći zemlje, član 162a. protvzakonito formiranje vojnih snaga itd.

Da situacija ne eskalira dalje, na potezu je glavni tužilac Milanko Kajganić koji treba da instrumentima pravne države spriječi dalju eroziju pravnog i političkog sistema BiH. Zna se tačno kako se koristi represivni aparat u takvim slučajevima u svim zemljama svijeta. Od međunarodne zajednice ja lično ne očekujem ništa osim da budu zabrinuti ili čak vrlo zabrinuti, iako su nedvojbeno najodgovorniji za mir i stabilnost BiH. Njihova pasivnost i uslovljavanje BiH sa raznim "14+1" i "5+2" načelima, te zabrinutosti kako se ko osjeća u BiH je i dovela do jačanja ruskog utjecaja koji sada preko svojih "protočnih bojlera" priziva otvoreni konflikt u BiH u predvečerje vojne invazije Rusije na Ukrajinu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.