open-navfaktor-logo
search
Analiza stručnjaka
Ahatović: Dobar signal iz Estonije, ali kako se BiH bude približavala EU i NATO-u, Rusi će igrati na ucjene ili konflikt
Pogrešno se stvara euforična atmosfera u javnosti, zaboravlja se da je BiH u Akcijskom planu za članstvo u NATO-u već godinama, ističe Ahatović
Autor: A. Dr.
26.03.2024. u 21:06
get url
text
Parlamentarna skupština Sjevernoatlantskog saveza (NATO) na zasjedanju u Estoniji najavila je da bi Bosna i Hercegovina uskoro mogla dobiti kandidatski status za ulazak u ovu vojnu alijansu.
Odmah su pojedine stranke vladajuće koalicije na državnom nivou, poput Naše stranke, požurile da se pohvale novim “uspjehom”.
Međutim, stvari stoje nešto drugačije. Parlamentarna skupština NATO-a i njen Stalni komitet imaju tek savjetodavnu snagu. Odluke o kandidatskom statusu i približivanju NATO-u donosi Sjevernoatlanstko vijeće. Prva prilika za konkretan korak BiH ka NATO-u bit će na samitu u Washingtonu koji bi se trebao održati u julu ove godine.
-  Asocijacija parlamentaraca NATO-a pripremila je prijedlog da BiH, Ukrajini i Gruziji dodijeli kandidatski status. Sve bi trebalo biti ozvaničeno u maju u Bugarskoj,  na zasjedanju Parlamenta NATO-a. I ako se na tom nivou donese odluka, preostaje ona važnija stepenica, Samit NATO-a u Washingtonu.
Ovo je, u svakom slučaju, pozitivan znak. No, pogrešno se stvara euforična atmosfera u javnosti, zaboravlja se da je BiH u Akcijskom planu za članstvo u NATO-u već godinama – objašnjava za Faktor Nedžad Ahatović, analitičar i stručnjak za sigurnost. 
Ističe kako će se BiH, kako bude ubrzavala svoj euroatlantski put, recipročno suočavati sa pokušajima raspada države.
- Briselska faza BiH je otključana, ali se mora imati na umu da će se ubrzanjem evropskog puta ubrzavati put ka raspadu. To je svojevrstan recipročan odnos.
Rusi će, nema sumnje, pokušati zaustaviti put BiH ka EU i NATO-u. Samo je pitanje koja će sredstva koristiti, ucjene ili konflikte. U toj situaciji je ključno kakav će biti stav Amerike i EU, žele li BiH kao normalnu državu s evropskom pravnom stečevinom i principom jedan čovjek – jedan glas, ili konfedaraciju tri naroda gdje bi glavnu riječ ustvari vodili susjedi – ističe Ahatović i dodaje:
- EU je promijenila svoj odnos prema Rusiji. Potpuno je pogrešan potez onih koji i dalje ostaju pod ruskim šinjelom, bilo u Srbiji, bilo u RS-u. Mnogi od njih se nalaze pod teškim finansijskim udarom Zapada.
Vidite koliko je nervozan predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, jer mu se sužava manevarski prostor. Čak je i mene nedavno spominjao u medijskim nastupima nakon mog teksta o ubrzanom naoružavanju Srbije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.