open-navfaktor-logo
search
Vojni analitičar
Ahatović: Implikacije na naš region bit će osjetne u zavisnosti od uspješnosti ruske invazije
Ruske snage ispalile su rano jutros projektile na nekoliko gradova u Ukrajini i iskrcale snage na njene južne obale, te tako i zvanično počeli invaziju na Ukrajinu.
24.02.2022. u 09:36
get url
text

Vojni analitičar Nedžad Ahatović navodi da je još rano govoriti o ciljevima operacije.

- Ruska invazija počela je raketnim, zračnim i artiljerijskim udarima koji su za metu imali komandnu infrastrukturu, baze protivzračne odbrane, ratne avijacije i ostalu vojnu infrastrukturu i položaje ukrajinske vojske. Ono što se može iz prvih izvještaja ocijeniti jeste da se najvjerovatnije radi o simultanom napadu na Ukrajinu sa tri strane - sa bjelorusko-ruske granice, sa istočne strane iz šireg reona Belogoroda i Kurska i Donbasa sa ciljem ovladavanja Harkivom, te sa jugoistočne strane - smatra Ahatović. 

VEZANI TEKST - Putin: Ako se neko umiješa, suočit će se sa posljedicama većim od svih u historiji

Ovo su, kaže Ahatović, preliminarne procjene, te da će se u naredna 24 sata vidjeti u kojem pravcu će operacija ići.

- Implikacije na naš region će biti vjerovatno osjetne u zavisnosti od uspješnosti ruske invazije u prva 24 sata. Još je rano meritorno ocjenjivati jer pristižu i prvi nepotvrđeni podaci o ruskim gubicima. Još jedan novi momenat je navodno i učešće bjeloruskih snaga koje zajedno sa ruskim snagama nastupaju operativnim pravcem sa svoje granice prema Kijevu - ističe Ahatović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.