open-navfaktor-logo
search
Vojni analitičar
Ahatović: Milanović se bavi BiH, a šuti o "ruskim vojnim objektima" koji dovode u pitanje sigurnost NATO-a i EU-a
Hoće li Hrvatska vojska ići ili ne u mirovnu misiju u Bosni i Hercegovini ovisi isključivo o hrvatskoj vlasti, o Plenkoviću i na kraju o mojoj naredbi bez koje vojska ne može ići. BiH više nije turska carevina. Hoćete u Evropsku uniju? Tamo se igra po drugim pravilima, kazao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.
12.11.2022. u 15:01
get url
text

VEZANI TEKST - Koji je interes Mađarske i Hrvatske u BiH, zašto kidišu na bh. sigurnosni prostor

- Ja bih se prije svega zahvalio predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću što nas je prosvijetlio i objasnio nam kako u njegovim očima i po njegovim pravilima funkcioniše EU u odnosu prema drugim i drugačijim koji nisu članovi tog prestižnog društva, odnosno da funkcioniše po tzv. Nirnbeškim pravilima koje je NSDAP Adolfa Hitlera uspostavio daleke 1935.godine. 

Što se tiče Hrvatske vojske u misiji EUFOR-a to je nedvosmisleno i direktno kršenje odredaba Općeg okvirnog mirovnog sporazuma za BiH, njegovog Aneksa 1a, člana 3 stav 2 koje je Hrvatska potpisala u Dejtonu. Bilo bi lijepo da nam umjesto nesuvislih prijetnji Milanović kaže da li to znači da Hrvatska povlači svoj potpis sa Dejtonskog mirovnog sporazuma i ide u otvoreno nepoštivanje tog sporazuma zajedno sa međunarodnim faktorom, koji će takvo namjerno gaženje međunarodnog sporazuma podržati i dozvoliti Hrvatskoj da pošalje svoje trupe u misiju EUFOR-a. Ako se Hrvatska povlači iz Dejtonskog mirovnog sporazuma po Bečkoj konvenciji o međunarodnim ugovorima iz 1969. dužna je o tome obavijestiti BiH, Srbiju i Crnu Goru kako bi se ove države o tome izjasnile, jer se međudržavni sporazumi ne mogu poštivati djelomično, a kršiti selektivno i hotimice od strana koje su ga potpisale. Bilo bi također politički fer i korektno da Milanović,Milorada Dodika informiše o tome kako suspenzijom potpisa na Dejtonski mirovni sporazum Hrvatska de facto ukida i entitet RS - kaže za Faktor vojni analitičar Nedžad Ahatović. 

Ahatović ističe kako je duboko uvjeren da bi predsjednik Hrvatske kao Vrhovni zapovjednik Glavnog stožera HV-a umjesto ispraznog desničarenja i populizma trebao povesti dobro računa o dva prikrivena vojna objekta koja se kane graditi u blizini granice sa Hrvatskom jedan u Trebinju i drugi u Brčkom.

- O tim aktivnostima Ruske Federacije i njenih satrapa ne smije jedne jedine riječi progovoriti, a time što šuti on dovodi u pitanje sigurnost kompletnog NATO-a i EU. Valjda mu za to treba ipak malo hrabrosti i malo parfema i sapuna za obraz očistiti, ne(t)ko zna...- zaključuje Ahatović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.