open-navfaktor-logo
search
Jasni stavovi
Ahatović: Na žalost Dodika i Kremlja, BiH je na putu prema NATO-u i tu nema povratka
Različite stavove treba uvažavati i saslušati, ističe Ahatović, međutim potcrtava da su iznimno opasne teze o izigravanju izborne volje srpskog naroda u BiH koje propagira Dodik
20.08.2019. u 19:12
get url
text

-Put BiH prema NATO-u je zacrtan odlukama državnih organa Bosne i Hercegovine, koje je upravo podržao SNSD Milorada Dodika, još 2010. godine i na njegovu žalost više nema povratka, bez obzira koliko on to danas osporavao i taj proces kočio - poručuje u razgovoru za Faktor vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Različite stavove treba uvažavati i saslušati, ističe Ahatović, međutim potcrtava da su iznimno opasne teze o izigravanju izborne volje srpskog naroda u BiH koje propagira Dodik.

-Istu političku retoriku potkraj 1991.godine je imao i pravosnažno presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić. Znamo kako je završio i koliko je ovu zemlju i njene narode koštao taj njegov avanturizam. Pitanje je kako će Dodik završiti usudili se na isti korak, odnosno da silom oružja nameće svima drugima izbornu volju srpskog naroda u BiH. Nažalost, za tu varijantu Dodik se vrlo aktivno sprema naoružavajući MUP RS uz podršku Moskve, a ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov nažalost i pored njegove tvrdnje da se ne miješa u unutrašnje stvari u BiH, uvijek ima rečenicu viška, pa tako i prije neki dan kada je dodao "za razliku od drugih kolega" - podsjeća Ahatović.

Nadalje, naš sagovornik pojašnjava da je Ivancov sam sebe demantirao kada je rekao da "očekuje prvo uspostavu vlasti, pa onda rješavanje svih spornih pitanja".

-Dakle, ni najmanje se ne razlikuje od ostalih kolega, dapače on vrlo aktivno i indirektno zagovara odustajanje BiH od slanja ANP-a i NATO puta, što je u skladu sa interesima Kremlja. Dodik i njemu slični koji u Rusiji traže zaštitu i podršku moraju prihvatiti realnost u kojoj je Bosna i Hercegovina nezavisna, suverena i demokratska država u kojoj vlada volja većine, a ne zakon sile sa kojim se otimaju tuđe teritorije poput Krima i Južne Osetije. Zato mu se prijateljski i savjetuje promjena retorike, jer kada je na sva zvona trubio da ide na referendum za otcjepljenje našeg entiteta RS, bilo je dovoljno da ga se stavi na američku crnu listu, pa da tu retoriku promjeni - zaključuje Ahatović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.