open-navfaktor-logo
search
Prijetnje sigurnosti
Ahatović: Za koga će biti kasno kada Rusi aktiviraju svoj ešalon spavača u BiH - EU, NATO, BiH ili za sve?
Oružje koje SAD, Velika Britanija i zemlje NATO-a doniraju Ukrajini, prema tvrdnji stručnjaka iz manjeg bh. entiteta koji se pozivaju na ruske izvore, završava dijelom u Albaniji i na Kosovu. Na Kosovu se, prema tvrdnjama "stručnjaka za borbu protiv terorizma", stvara nova muslimansko-kriminalna armija.
22.06.2022. u 22:06
get url
text

- Drugi među kojima je čak i dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka iz Banja Luke Predrag Ćeranić kaže da je po njemu opasnost i to što određeni broj građana Bosne i Hercegovine ratuje u Ukrajini na strani kobiva Ukrajine, šta ćemo kaže kada se ti ljudi vrate, kakav će sigurnosni rizik oni predstavljati. Uz dužno poštovanje prema funkciji dekana i ruskim izvorima, samo da podsjetim javnost da je Moskva do 24. februara 2022. odlučno negirala da priprema opću vojnu invaziju na Ukrajinu. Sve što se poslije tog datuma dešavalo diskreditiralo je svaku tvrdnju koja dolazi iz ruskih izvora - kaže vojni analitičar Nedžad Ahatović.  

Ističe kako je istovremeno interesantno da se sigurnosni sektor iz manjeg bh. entiteta pod političkom palicom SNSD-a niti jednog trena nije referirao na ratne zločine Putinove soldateske koje kao jaje jajetu liče na ista ona zvjerstva koja su učinjena u Bosni za vrijeme otvorene agresije Miloševićevog vojno-policijskog mafijaškog kartela.

- To je za njih sve "fake news". Takav stav je i razumljiv sa njihove strane jer ideološki, politički i vojno-organizacijski Miloševićevom modelu vojno-policijskog kaertela pripada i Putinov tajkunski režim u Rusiji. S tim u vezi uopće nije čudo što se zločini nad ukrajinskim civilima ponavljaju po istoj metodologiji sistematskog iskorijenjivanja nepodobnih koji su u organiziranim vojnim kampanjama sprovođeni na Balkanu tokom 90-ih. Pravdanje tih zločina i jeste specijalitet kojekakvih stručnjaka iz oblasti sigurnosti kako u Srbiji tako i u manjem BH entitetu čija je osnovna teza da su žrtve same krive za svoje stradanje jer otkud im pravo da se drznu da iznesu svoje mišljenje ili da ne daj Bože postupe suprotno zvaničnoj politici Beograda ili Moskve - pojašnjava Ahatović za Faktor.   

Podsjeća da je "nekada general Franko u Španiji imao tzv. petu kolonu, a Putin u BiH ima čitav ešalon spavača koji javno djeluju što se u Rusiji ne može ni zamisliti jer se tamo rat u Ukrajini ne smije nazvati agresijom". 

- Motivi Putinovih spavača u BiH su jasni. Oni gaje dugu tradiciju kolaboracionista okupatora koji jedva čekaju ruski desant i okupaciju BiH pa da krenu u novu hajdučiju i genocid. Istovremeno, islamski radikalizam i individualna teroristička prijetnja jeste jedan ozbiljan način ugrožavanja sigurnosti, ali ne samo na Zapadnom Balkanu nego u svijetu općenito, kojem se bez dvojbe mora i treba posvetiti dužna pažnja. No krajnji cilj ukazivanja na ove retrogradne pojave je namjerno skretanje pažnje javnosti sa suštinskih stvari, kao što je ruski utjecaj na Balkanu i hibridni rat koji Moskva ovdje vodi preko gore spomenutih protočnih bojlera, a koji može vrlo lako prerasti u prijetnju nacionalnoj sigurnosti BiH, regiona i Evrope.

Istovremeno, briselske birokrate postavljaju uvjete i odugovlače sa prijemom BiH u punopravno članstvo euroatlanskih asocijacija. Ako uzmemo ukrajinski primjer kao relevantan rezultat politike odugovlačenja sa prijemom u euroatlanske asocijacije s pravom se postavlja pitanje za koga će biti kasno kada Rusi aktiviraju svoj ešalon spavača u BiH, za BiH ili za EU i NATO, ili za sve nas zajedno? - pita se na kraju Ahatović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.