open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
Ahatović: Župljanin najavljuje samoorganiziranje u RS-u sa "čarapama na glavama"
Umjesto da sa pozicije dekana Fakulteta za bezbjednost i zaštitu utječe na to da se politički establišment u Banjoj Luci urazumi i prestane da destabilizira Bosnu i Hercegovinu Slobodan Župljanin, predsjednik i Organizacije vojnih starješina RS-a kritizira rad SIPA-e. I ne samo to, već on ocjenjuje da postoji ozbiljna opasnost da tako djelovanje organa BiH proizvede samoorganizovanje u bh. entitetu Republika Srpska – kaže vojni analitičar Nedžad Ahatović.
17.12.2021. u 11:45
get url
text

VEZANI TEKST - Zločini u Nevesinju: Među uhapšenima i dvojica pripadnika OSBiH, jedan od njih pukovnik

Župljanin je za RTRS komentirajući jučerašnju akciju SIPA-e u kojoj je uhapšeno osam osoba, bivših komandanata i vojnika Vojske RS-a zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Nevesinju, kazao sljedeće:

- Ako se ovakvo postupanje SIPA-e nastavi, postoji ozbiljna opasnost od samoorganiziranja u Republici Srpskoj. Ustavna nadležnost i obaveza Republike Srpske je da štiti svoje građane. Prošlo je 26 godina od rata. Ovi čestiti ljudi žive ovdje i bili su dostupni svim pravosudnim organima. Zato se postavlja pitanje zašto su potrebne ovakve akcije SIPA-e?

Ahatović kaže kako Župljanin nije rekao ništa novo što mi u Bosni i Hercegovini ne znamo.

Slobodan Župljanin 

- To je stara taktika političkih subjekata koji sebe smatraju političkim predstavnicima srpskog naroda. Oni kada nemaju drugih argumenata, posegnu za samoorganiziranjem počesto sa "čarapama na glavama" i automatskim puškama na kojima je još miris vojnog skladišta. Isto se desilo nakon referenduma o nezavisnosti RBiH koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine. I tada su samoorganizovani naoružani civili blokirali grad Sarajevo, da bi kasnije SDS preuzeo odgovornost za taj teroristički čin i postavio šest uvjeta pod kojim će povući barikade.

Isti ti teroristi SDS-a su kasnije od Generalštaba u Beogradu dobili status vojne organizacije u okviru sistema rukovođenja i komandovanja nove Vojske Jugoslavije pod tzv. nazivom VRS. I pored tog statusa vojnog ešalona Vojske Jugoslavije u BiH oni četiri godine nisu prestali sa teroriziranjem Sarajlija i cijele BiH kao osnovnim zanimanjem sa kojim su počeli "vojevanje" koje je epilog dobilo u presudama Haškog tribunala za kršenje međunarodnog ratnog prava, zločine protiv čovječnosti i genocid – pojašnjava Ahatović za Faktor.

Nedžad Ahatović 

Naš sagovornik poručuje da Župljanin izgleda priziva isti scenarij gdje bi EUFOR uspostavljao tampon zonu kao odgovor na dobro organizirane i vođene oružane provokacije i opstrukcije usmjerene prema državnim organima, i gdje bi ta paravojna struktura prerasla u vojsku entiteta, čime bi se zapečatila podjela zemlje.

- Zanimljivo je da se na isti način i pod istim parolama i prijetnjama ponašala i ruska manjina u istočnoj Ukrajini tokom krize 2014. godine koju su u civilnim protestima protiv vlasti u Kijevu, a koji su vrlo brzo prerasli u oružanu pobunu, predvodili plaćenici ruske sigurnosne kompanije Wagner. Ovakve izjave su najbolji dokaz zašto se mora uspostaviti veće vojno prisustvo NATO-a u BiH - zaključuje Ahatović.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.