open-navfaktor-logo
search
Film Avde Huseinovića
Ahmed Kulaga, pokrovitelj filma "Foča - crna kutija zla": Nemamo pravo na zaborav
Glavni pokrovitelj dokumentarnog filma "Foča - crna kutija zla" poznatog istraživačkog novinara Avde Huseinovića, Ahmet Kulaga, jedan je od onih koji ne dozvoljava da istinu prekrije zaborav.
23.01.2023. u 14:11
get url
text

Dokumentarac je samo na platformi Youtube pregledalo blizu 200 hiljada ljudi i rijetko je koga ostavio ravnodušnim. 

Kulaga ističe da je dijete fočanskog kraja i da dobro pamti priče svojih roditelja o onome što se dešavalo tokom Drugog svjetskog rata.

- Tada dok smo rasli u drugom sistemu mi smo znali u usmenim predajama šta se dešavalo, ali o tome nije pisala istorija niti smo to učili u školama. Kada bih pitao oca zašto je to tako, on bi mi govorio da samo idem u školu i da će mi se sve samo kazati. Ja sam priče pamtio, a vrijeme je prolazilo i rasli smo u jednom drugom sistemu gdje je koncentracija bila na bratstvu i jedinstvu - istakao je.

Kulaga se prisjeća da su prepričavali kako su mnogi četnici koji su klali Bošnjake na Drini slobodno hodali i čak imali rukovodeće funkcije.

- Tek kasnije ću saznati kroz pisanja Adila Zulfikarpašića da je ta spoznaja bio i jedan od razloga zašto je Zulfikarpašić, koji je bio partizan sa činom, napustio Jugoslaviju krajem Drugog svjetskog rata - navodi Kulaga, te dodaje:

- Onda se dešava agresija na Bosnu i Hercegovinu i ponovo ista priča sa Bošnjacima i Bosnom. Ponovo je stradao narod duž cijele Drine kao i po cijeloj Bosni i Hercegovini. Zbog toga nemamo pravo na zaborav i moramo pisati i dokumentovati autentične podatke iz naše hiljadugodišnje historije, posebno posljednjih 150-200 godina - naglasio je.

Danas Kulaga živi na relaciji Amerika - Bosna i nikad nije prestao voditi računa o svojoj zemlji. Pokrenuo je i određene investicije i pokušava animirati druge sunarodnjake u dijaspori da ulažu u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.