open-navfaktor-logo
search
Posavski kanton
Ahmetović: Ponižavajući je odnos prema braniteljima Posavine: Terzo: Na isplati je 4.628 korisnika
Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Senad Ahmetović na jednoj od sjednica je ukazao na ponižavajući odnos vlasti spram branitelja Posavine, pripadnika bošnjačke nacionalnosti, jer nisu uvršteni u bilo kakav sistem ili evidenciju da su branili Posavinu i Bosnu i Hercegovinu.
10.05.2022. u 19:52
get url
text

Nema niti jednog odlikovanog Bošnjaka 

- Ukazao sam na ponižavajući odnos prema demobilisanim braniteljima. Ako u kantonalnom ministarstvu branitelja nema niti jednog jedinog Bošnjaka, to dovoljno govori o evidentnoj diskriminaciji, a svake godine u zadnjem mandatu je u kantonalnom budžetu više od milion KM sa stalnim porastom u ministarstvu branitelja i za branitellje - govori nam Ahmetović i dodaje:                

- Koliko boraca je bilo, prava cifra se ne zna, jer jedno je Posavina prije agresije na BiH, a drugo Posavski kanton. Upravo zbog toga moj prijedlog od prije deceniju je bio da osnuju boračko udruženje, a što je sada  i učinjeno pod nazivom Jedinstvena organizacija Boraca JOB PK – navodi nam Ahmetović.

Prema informacijama sa kojima raspolaže, u vrijeme agresije na našu zemlju braneći Posavinu, poginulo je 460 od 5.000 boraca.

Već ranije je naveo da među 460 pripadnika branitelja Posavine (Domaljevac, Orašje, Odžak) koji su dobili odlikovanja, nema niti jednog Bošnjaka.

Upitali smo da li su se posavski borci obraćali nekome za rješavanje svog statusa.

- Nisu se obraćali, a i ako je bilo nekih obraćanja vidimo da nisu urodila plodom ravnopravnosti, posebno kada se uzme u obzir da nemamo ministra za boračka pitanja već duže vrijeme, od vremena kada je preminuo rahmetli Salko Bukvarević. Još tada dok je bio živ, u dogovoru s njim uputio sam i inicijativu u vezi sa djecom šehida koja nisu u radnom odnosu, a diplomirali su, kako bi bar taj segment riješili prioritetno i bez odlaganja – kazao nam je Ahmetović.

Zatražili smo komentar i iz Federalnog ministarstva za boračka pitanja.  

Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja, nam je kazao da se sa područja Posavine trenutno na isplati nalazi 309 dobitnika najvećih ratnih priznanja.

Isplaćuje se 649 egzistencijalnih naknada 

- U evidenciji se ne vode podaci o nacionalnoj strukturu korisnika. Načini dobijanja ratnog priznanja su bili regulisani aktima koji nisu u nadležnosti ovog ministarstva – navodi Terzo.  

Upitali smo da li je upoznat sa statusom Bošnjaka, branilaca Posavine, da li je tačno da nigdje nisu evidentirani, da ne mogu ostvariti prava kao branitelji  i ko treba da se pobrine za te ljude.

- Za područje Posavine se iz ovog ministarstva se redovno isplaćuje mjesečna naknada i to 3.670 ličnih invalidnina, za 309 dobitnika ratnih priznanja, 649 egzistencijalnih naknada za demobilisane borce, a što je ukupno 4.628 – odgovorio nam je Terzo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.