open-navfaktor-logo
search
Višedecenijska nepravda
Ahmetović: Posavski kanton još nije pokrenuo izmjene diskriminirajućeg Ustava
Skupština Posavskog kantona još, prema riječima Senada Ahmetovića, delegata Doma naroda Parlamenta FBiH, nije pokrenula izmjene Ustava Posavskog kantona, njegovo usklađivanje sa Ustavom Federacije BiH, čime bi se zaustavila višegodišnja diskriminacija Bošnjaka i Srba u ovom kantonu.
23.11.2021. u 18:32
get url
text

Flagrantna diskriminacija 

Podsjećamo, Ahmetović koji je i zastupnik u Skupštini Posavskog kantona, pismom se obratio i visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu u kojem je, između ostalog, naveo kako su više puta donesene odluke Ustavnog suda FBiH, prema raznim osnovama koje su potvrdile flagrantnu diskriminaciju u sadržaju Poslovnika i Ustava Skupštine Posavskog kantona, kao i evidentne neistinite formulacije o geografskim, brojčanim i drugim anomalijama sadašnjeg Ustava PK, a čije rukovodstvo, prvenstveno zahvaljujući HDZ-u BiH, nije našlo za shodno da uskladi Ustav PK sa Ustavom FBiH.

Ukazao je kako diskiriminirajući ambijent Bošnjaka u Posavskom kantonu traje dvije decenije.

- U Skupštini Posavskog kantona očekujemo da će na narednoj sjednici, kao što su pojedinci javno obećali, na dnevnom redu biti izmjene Ustava Posavskog kantona. Klub Bošnjaka u Skupštini PK je na prošloj sjednici donio jednoglasan zaključak po pitanju amandmana Vlade Posavskog kantona. Skupština je vratila na doradu Vladi proslijeđene prijedloge izmjena. Znači, konstantno izvrdavanje i prolongiranje na raznorazne načine je sedam godina na sceni uz neiskrena obećanja. Do sada svi koji su obećavali nisu bili iskreni i meni je samo interesantan način na koji će ponovo izvrdati, pokušati prebaciti političku lopticu na nekog drugog - kazao nam je Ahmetović.

VEZANI TEKST - Ahmetović: Diskriminacija Bošnjaka u Posavskom kantonu mora prestati, tražimo izmjene Ustava PK

Dodaje kako još nije dobio odgovor visokog predstavnika.

Osigurati elementarna ljudska prava za sve 

Podsjećamo, Ahmetović je i na jednoj od sjednica Doma naroda FBiH ukazao na diskriminaciju Bošnjaka i Srba u Posavskom kantonu, njihovoj nemogućnosti da govore na maternjem jeziku, već isključivo hrvatskom.

- Suvišno je isticati da je potrebna kompletna izmjena Ustava s jasnim ciljem ostvarivanja pune ravnopravnosti, čime bi se osigurala elementarna ljudska prava za sve narode i građane Posavskog kantona - naveo je ranije Ahmetović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.