open-navfaktor-logo
search
Rekao je o optužnici
Ahmetović: Pritisci zbog Srebrenice i osveta Mije Krešića preko rodice Gordane Tadić
Optužnicu, koju je danas Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo zbog zloupotrebe službenog položaja u vrijeme kada je bio ministar sigurnost BiH, Sadik Ahmetović vidi kao nastavak pritisaka na njega kao šefa izbornog štaba "Moja adresa: Srebrenica", te rezultat rodbinske veze njegovog tadašnjeg zamjenika Mije Krešića i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.
10.12.2020. u 13:05
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH optužilo Sadika Ahmetovića da je zloupotrijebio položaj dok je bio ministar

- Zaista ne vidim niti jedan drugi razlog jer kada je riječ o Adnanu Bektiću, koji je bio u mom kabinetu zaposlen, sve je čisto, a dokaz je i pozitivan revizorski izvještaj Ureda za reviziju insitucija BiH iz perioda kada sam bio ministar sigurnosti. Ako sam zloupotrijebio položaj, ne vidim razloga da Tužilaštvo BiH nije odmah me procesuiralo, nego to radi osam, odnosno devet godina poslije – kaže Ahmetović za Faktor.

Izjavu u ovom slučaju prvi put je dao prije nekoliko mjeseci. Dobio je poziv SIPA-e.

- Naravno da sam bio iznenađen kada su mi rekli o čemu se radi. Kada saberem dva i dva, jedino sa čim sve mogu povezati jesu pritisci i osveta. Pritisci zbog Srebrenice i osveta Gordane Tadić zbog mojih izjava o njenom rođaku Miji Krešiću.

Prošle godine sam pričao o tome da sam Tužilaštvu BiH dostavio sve materijalne dokaze o tome da je Krešić bez mog znanja, 5. februara 2010. godine, potpisao, te u Ujedinjene nacije uputio dokument sa spiskom 45 navodnih terorističkih organizacija koje djeluju u BiH. Tada sam rekao da ni devet godina poslije Tužilaštvo BiH nije provelo istragu. Krešić je zloupotrijebio memorandum na kojem je zaglavlje Vijeća ministara. Umjesto njega, Tadić mene šalje na optuženičku klupu – kaže Ahmetović.

VEZANI TEKST - I Ahmetović mora u policiju: Htjeli su 1995. da nestanemo fizički kao Bošnjaci, a sada žele da nestanemo politički

Nimalo slučajno, zaključuje on, da se ovo događa nakon hapšenja SDP-ovaca u Srebrenici zbog izbornih prevara i samo dan prije nego što će biti saslušan u Policijskoj stanici Srebrenica.

- Kada je riječ o Srebrenici, mene ne mogu prepasti, i ne samo mene, već bilo koga od nas koji smo u inicijativi. Ovo što nam je ostalo od života, to je bakšiš. A ako se sveti Mijo Krešić preko rodice Gordane Tadić, montiranim optužnicama kojima mi ne mogu ništa dokazati, ni toga se ne bojim. Sad shvatam upozorenja da će mi zbog prozivanja Krešića uslijediti odmazda. Stigla je u obliku optužnice  - zaključuje Ahmetović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.