open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Ahmetović: Srebrenica mora imati poseban status, Bošnjacima prijeti nestanak
Poziv načelnika općine Srebrenica Mladena Grujičića na otcijepljenje RS-a je kap koja je prelila času i koja će sigurno otvoriti novu stranicu u političkom djelovanju Bošnjaka u Srebrenici okupljenih u inicijativi "Moja adresa: Srebrenica", poručuje Sadik Ahmetović, predsjednik izbornog štaba "Moja adresa: Srebrenica".  
28.01.2021. u 13:28
get url
text

- Godinama Bošnjaci u RS-u i Srebrenici trpe ogromnu nepravdu, diskriminaciju i progon od institucija RS-a, od zabrane na maternji bosanski jezik, policijskih progona, nepoštivanja presuda međunarodnih sudova, prisluškivanja i presretanja razgovora, negiranja genocida.

Poziv iz Srebrenice, iz grada koji je bio pod zaštitom UN-a, i u kojem je počinjen zločin genocida nad Bošnjacima da RS treba krenuti putem otcjepljenja daje nam u potpunosti za pravo, kao i našu moralnu obavezu, da otvorimo novu stranicu našeg djelovanja i postavimo pitanje: imali li uopće svrhe nakon ovoga izlaziti na ponovljene izbore i učestvovati u prividnoj demokratiji? - pita Ahmetović. 

VEZANI TEKST - Naučio od Dodika: Nezadovoljan odlukom, Grujičić se obrušio na Sud i CIK, priziva otcjepljenje RS-a

Poručuje kako je "borba za Srebrenicu bila kontinuirana i stalna, često sa kompromisima u nadi da će se društvo u RS-u demokratizirati".

- Nažalost stanje Bošnjaka u RS-u je iz dana u dan sve gore i sa sigurnošću možemo kazati da nam prijeti i sami biološki nestanak na prostoru manjeg entiteta. Nedavni primjeri formiranja vlasti bez Bošnjaka u Bratuncu, Foči, Vlasenici i drugim mjestima gdje su Bošnjaci bili većina i odakle su protjerani i gdje su izvršeni masovni zločini, danas im se ne dozvoljava političko djelovanje kako bi mogli zaštiti povratnike Bošnjake kroz institucije općina. Ovo je posljednja faza da se sada u miru politički eliminišu Bošnjaci, a što bi u konačnici rezultiralo i potpunim nestanakom Bošnjaka u RS – navodi Ahmetović koji u ime inicijative "Moja adresa:Srebrenica" poziva domaće i međunarodne institucije u našoj zemlji da se otvori dijalog i iznađe rješenje o posebnom statusu općine Srebrenica.

- Inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" poziva sve domaće i međunarodne institucije u našoj zemlji da se otvori dijalog i nađe rješenje o posebnom statusu općine Srebrenica u okviru Ustava BiH i izmjenama Izbornog zakona za općinu Srebrenica baziranim na popisu prije genocida koji će trajno definirati poziciju Srebrenice u okvirima Ustava i time zadovoljiti minimum pravde potrebne za bolje odnose svih građana općine Srebrenica i ukupne odnose u našoj zemlji – poručuje Ahmetović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.