open-navfaktor-logo
search
O izjavama Vranića
Ahmić: Netačno da je dobijena saglasnost za logopede; Beganović: Kako smo radili govore brojke
- Informacija koju je novoimenovani ministar zdravstva Haris Vranić izrekao proteklog petka - da je dobijena saglasnost za angažiranjem logopeda u domovima zdravlja - netačna je.
11.01.2021. u 11:29
get url
text

Kazao nam je to Muhamed Ahmić, direktor JU "Dom zdravlja" Kantona Sarajevo, komentirajući ono što je po tom pitanju proteklog petka izjavio Vranić.

- Mi smo ispred Doma zdravlja Kantona Sarajevo na vrijeme intervenisali u Ministarstvu zdravstva KS i ukazali na problem daljeg angažmana logopeda u Domu zdravlja. No, informacija koju je Vranić izrekao nije tačna. Očekujem da Vlada KS na današnjoj sjednici da saglasnost za dalji angažman logopeda u domovima zdravlja. Oni su nam itekako potrebni, potrebni su djeci koju oni tretiraju, ali kako bismo ih primili, potrebna je saglasnost Ministarstva zdravstva, odnosno Vlade KS. Možda jednostavno, ministar Vranić nije bio dovoljno upoznat sa procedurom - navodi Ahmić.

Osvrnuo se i na način (ne)komuniciranja novog ministra sa njim. Naime, Vranić se do sada nijednom nije obratio direktoru JU Dom zdravlja KS iako mu to funkcija nalaže, nego mu se obraća putem medija kao da je u najmanju ruku zdravstvo njegovo vlasništvo.

- Nije mi to jasno i mislim da nema nikakve potrebe jer mi smo od zgrade Vlade KS udaljeni pet minuta hoda. Možda ministar nije imao vremena, ali nije korektno da ja za neke saglasnosti saznajem putem medija – kaže Ahmić.

Na pitanje kako komentira nedavne izjave premijera Edina Forte, "kako je šokantno kako se vodi primarna zdravstvena zaštita, da je način upravljanja JU Dom zdravlja KS loš, te da će jedan od poteza nove Vlade biti što hitnija priprema smjene menadžmenta ove institucije", Ahmić odgovara kako je politika imenovanja direktora takva kakva je i da nema potrebe da se pravi alibi za eventualnu buduću smjenu.

- Ranije sam rekao da kada budemo u situaciji da se nečiji rad objektivno cijeni, da ćemo tada imati bolju situaciju i u zdravstvu. Ja sam na čelu JU Dom zdravlja KS oko osam mjeseci. Zbog pandemije, političkih problema, nedostatka ministra zdravstva, nepostojanja upravnog odbora u Domu zdravlja, bio sam u situaciji da sve vrijeme probleme rješavam ad hoc. Nadam se da će doći vrijeme kada će se problemi Doma zdravlja sistemski riješiti, a to podrazumijeva da mi tačno znamo kakve domove zdravlja želimo i koji je to kadar koji će tu uslugu pružati unutar doma zdravlja. Dakle, potrebno je stvari sistemski riješiti što uključuje i aktuelnu promjenu sistematizacije radnih mjesta u Domu zdravlja KS. A što se tiče izjava premijera Forte, one su nediplomatske, paušalne, ne zasnivaju se na objektivnim činjenicama i mislim da su bile potpuno nepotrebne – kazao je Ahmić.

Ministar zdravstva protekle sedmice imenovao je i novi Krizni štab Kantona Sarajevo, a čine ga: Haris Vranić, Aida Pilav, Aida Pitić, Ednan Drljević, Goran Krstović, Denaida Ovčina-Šabanović, Lejla Pojskić-Kapur i Amra Isić.

Navedeno je kako je dosadašnji Krizni štab u kojem su bili: Aida Pilav, Rusmir Baljić, Amra Junuzović-Kaljić, Anisa Bajramović, Adem Zalihić, Azra Đozo, Kemal Beganović, Izet Smajić, Alen Katović, Jasmin Terović, Muhamed Ahmić i Džafer Hrvat raspušten zbog, kako se navodi, loših odluka koje je donosio.

- Subjektivne ocjene i procjene su nešto drugo, a kako smo mi radili, govore djela i epidemiološka situacija koju imamo u Kantonu Sarajevo. Brojke oboljelih, aktivnih slučajeva, brojke oboljelih na 100.000 stanovnika, najbolji su pokazatelji. Mi smo kao država peti u Evropi, a Kanton Sarajevo prednjači u odnosu na ostatak BiH. Svako ima pravo reći šta misli, ali to onda treba potkrijepiti činjenicama. Da sve ostavimo po strani i samo pogledamo rezultate, a oni su zaista impozantni – kaže Kemal Beganović, dojučerašnji član Kriznog štaba KS.

Iako mu ugovor istječe tek u februaru, Beganović nije zadržan.

- Na raspolaganju Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo sam do 28. februara. No, ja imam ugovor sa jednom međunarodnom organizacijom, a ministar Vranić je, rekao bih, ovdje s punim pravom procijenio da više nisam potreban u ministarstvu i to je uredu. Dodao bih samo da sam svoj posao radio čestito i požrtvovano sve vrijeme. Nisu bili u pitanju novci, svoj sam posao shvatao kao radnu obavezu. U tom smislu, s obzirom na ostvarene rezultate, zadovoljstvo je moje – kazao je Beganović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.