open-navfaktor-logo
search
FUZIP
Ajdinović: Uspješno provedena operacija zbrinjavanja građana BiH s leta iz Rima
Federalna uprava za inspekcijske poslove učestvovala je u sigurnosno-epidemiološkoj operaciji zbrinjavanja građana BiH koji su avionom doputovali iz Rima, saopćeno je iz ove institucije.
28.03.2020. u 17:52
get url
text

U operaciji koju je pokrenulo Ministarstvo vanjskih poslova BiH, pored Federalne uprave za inspekcijske poslove, učestvovali su i Granična policija BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo zdravstva FBiH, MUP Kantona Sarajevo, Ispektorat Republike Srpske, MUP Republike Srpske, Federalni štab civilne zaštite, Krizni štab Kantona Sarajevo, epidemiolozi, te druge nadležne službe.

- Nakon slijetanja aviona, putnici su podvrgnuti zdravstveno-epidemiološkom tretmanu, a i kompletan prtljag je prošao dezinfekcijski tretman. Niko od putnika, prema onome što se moglo konstatovati na licu mjesta, nije imao bilo kakve zdravstvene probleme. Avionom je doputovalo ukupno 47 putnika, od kojih je 18 državljana BiH s prebivalištem u FBiH smješteno u Studenski dom Bjelave u Sarajevu, 25 državljana BiH s prebivalištem u RS kao i četiri državljana BiH sa mjestom prebivališta u Brčko Distriktu smješteni su u karantin određen od strane nadležnih institucija RS u Lukavici, gdje su prevezeni u pratnji Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Tri člana posade su rješenjem federalnog sanitarnog inspektora također stavljena pod obavezni zdravstveni nadzor. Radilo se zaista o vrlo složenom zadatku i zato je bio uključen veliki broj institucija. Sve je prošlo bez ikakvih problema - izjavio je direktor Anis Ajdinović.

Vezano za kontinuirane aktivnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove, Ajdinović je iznio nove podatke o postupanju federalnih sanitarnih inspektora zaključno sa 27. martom:

- Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u FBIH u skladu sa naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH. Podsjećam, od nedjelje, 15. marta po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove rasporedila je inspektore iz svih 10 inspektorata na granične prijelaze, gdje trenutno 86 federalnih inspektorica i inspektora u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH. Prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 19.047 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.200 lica - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu RS na dalje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 164 lica – državljana BiH sa prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Danas ističu mjere iz 426 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni inspektori, te 205 rješenja izdatih na GP Međunarodni aerodrom Tuzla, čime je do sada za ukupno 1.898 lica istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Federalna uprava za inspekcijske poslove obavještava osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji, da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana.

Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana.

Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole lica kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji, te je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sada dostavljena ukupno 281 zbirna službena zabilješka o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja lica.

U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 58 lica biti pokrenuti prekršajni postupci.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u periodu od 15. do 27. marta na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio 95 inspekcijskih nadzora i 108 kontrolnih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je izrečeno ukupno 95 prekršajna naloga u iznosu od 189.400,00 KM.

Kod 96 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene.

Kod 15 subjekata nadzora je evidentirano povećanje cijena artikala s liste proizvoda na koje se primnjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena od 16. marta (brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju, itd.).

Jedna pekara zapečaćena je zbog rada bez odobrenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.