open-navfaktor-logo
search
Inspektori na terenu
Ajdinović: Većina benzinskih pumpi ispoštovala odluku Vlade
Nakon što je jučer Vlada FBiH izrekla mjeru neposredne kontrole cijena naftnih derivata, federalni ispektori već danas su krenuli sa kontrolama.
10.04.2020. u 17:45
get url
text

Prema riječima člana Federalnog štaba civilne zaštite i direktora Federalne uprave za inspekijske poslove Anisa Ajdinovića, danas je već evidentirano znatno smanjenje cijena naftnih derivata.

Kako je kazao inspektori na terenu su utvrdili da većina benzinskih puumpi na terenu snizila cijene i ukladila ih sa odlukom Vlade FBiH.

- U jednom slučaju inspektori su zabilježili nepravilnosti, prekršajno će se intervenisati prema toj bezniskoj stanici - kazao je Ajdinović.

Ajdinović je naglasio i da je tokom šest inspekcijskih nazora uočeno 10 prekršaja s obavezom pokretanja prekršajnog postupka u vrijednosti od 19.750 KM za privredne subjekte koji nisu poštovali posljednju odluku Federalne vlade o visini cijena.

Podsjetio je da je od 15. marta za više od 24.500 građana na izrečena mjera obavezne izolacije od 14 dana, a danas je za 712 građana istekla mjera izolacije i ukupno te je ta mjera istekla za 16.319 osoba.

Prema zabilješkama koje su napravljene u saradnji s policijskim upravama u svih 10 kantona, za 64 osoba Federalna uprava za inspekcijske poslove će podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka prema nadležnim sudovima zbog nepoštovanja naredbi.

Kako je napomenuo Ajdinović, bilo je određenih problema s naredbom da je potrebno da sve osobe po ulasku u BiH prođu zdravstveni nadzor na graničnim prijelazima te je ona izmijenjena zbog obaveza zdravstvenih radnika i njihove nemogućnosti da dođu na prijelaze.

- Imali smo problem s dolaskom zdravstvenih radnika u šatore na granicama jer ih nismo mogli dočekati, a to je bilo propisana naredbom Predsjedništva BiH. Inspektor ima nadležnost uputiti osobu u kućnu izolaciju, što je rađeno i do sada. Današnjom odlukom Federalnog štaba civilne zaštite svaka osoba bez zdravstevnog pregleda odmah se stavlja u karantin i određuje joj se karantinski smještaj kantonu - kazao je Ajdinović.

Na taj način, kako je dodao, olakšan je posao zdravstvenim radnicima jer ne moraju pregledati sve putnike, s obzirom da će to obaviti trijažni centri u kantonalnim karantinima.

- Inspektori nakon pregleda građane stavljaju pod svoju kontrolu, zadržavaju se sve putne isprave, sačinjavaju spiskovi svih građana i dostavljaju federalnom ministarstvu zdravstva koje će sačiniti rješenje o karantinu i taj spisak će biti dostavljen na sve granične prijelaze, a rješenja će biti uručena građanima. Obaveza je da se sačeka kantonalni štab civilne zaštite koji će u pratnji policije otpratiti građane prema kantonima - rekao je Ajdinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.