open-navfaktor-logo
search
Nakon prvog slučaja
Ajnadžić i 50 uposlenika Općine Centar testirani na koronavirus
Općina Centar Sarajevo, kao lokalna zajednica u kojoj veliki broj građana svakodnevno traži određenu vrstu usluge, nakon pojave prvog slučaja zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini, dakle 5. marta, poduzela je niz aktivnosti kako bi stranke i uposleni bili maksimalno zaštićeni, te kako bi se spriječilo širenje zaraze.
20.04.2020. u 15:44
get url
text

Tako je nabavljen i postavljen dezinfekcioni tunel, uveden poseban režim rada gdje su uposleni i volonteri Crvenog križa insistirali i upozoravali sve stranke na socijalnu distancu, nabavljeni su termometri kojima je mjerena temperatura i uposlenika i stranaka...

Nažalost, kod jednog od uposlenika Općine Centar je prošle sedmice potvrđena zaraza koronavirusom nakon čega je načelnik Nedžad Ajnadžić naložio i nove mjere u cilju sprečavanja širenja zaraze.

Tako je na ulazu u zgradu Općine postavljena najsavremenija stacionarna kamera za mjerenje tjelesne temperature koja u jednom trenutku vrši precizno očitanje nekoliko osoba i gdje su dodatno pooštrene mjere za sve koji ulaze u objekat.

Izvršena je dezinfekcija kompletne zgrade Općine, a prema sugestijama epidemiološke službe, naloženo je i testiranje svih uposlenika koji su bili u kontaktu sa zaraženim kolegom.

U ponedjeljak 20. aprila, blizu 50 uposlenika Općine Centar, uključujući i načelnika Ajnadžića, testirano je u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i ovim putem zahvaljujemo osoblju bolnice na susretljivosti i profesionalnosti koju su iskazali.

Nakon testiranja kod jednog od uposlenika se u nalazima pojavila nepravilnost zbog čega je upućen na daljnje pretrage tako da se u ovom slučaju zvaničan nalaz očekuje tokom dana.

Prema riječima načelnika Ajnadžića, i dalje značajan broj stranaka koje dolaze u Općinu Centar, kako bi ostvarili svoja prava, nose dozu rizika od moguće zaraze, ali Općina poduzima sve što je u njenoj moći, kako bi se smanjila mogućnost za to.

- Reducirali smo broj dolazaka u Općinu, ali ipak i dalje imamo značajan broj onih koji dolaze kako bi završili određene poslove. Poduzeli smo sve što je moguće kako bi smanjili mogućnost zaraze, ali virus je, kako ističu stručnjaci, jako agresivan u prenošenju, tako da postoji mogućnost zaraze. Mi ćemo i dalje poduzimati sve što je u našoj moći kako bi spriječili širenje zaraze, što u objektu, što na području cijele općine Centar. Naše je da nastavimo da radimo. Od danas je u ulazu zgrade Općine u funkciji i savremena stacionarna termo kamera koja kod više osoba odjednom mjeri temperaturu sa velikom preciznošću. Dijelimo sudbinu sa našim sugrađanima i vjerujem da ćemo iz svega izaći zdravi i još jači, -naglasio je Ajnadžić.

Da podsjetimo, uposlenik kod kojeg je prošle sedmice potvrđena zaraza koronavirusom poslat je na kućno liječenje, dok je prema preporukama ljekara, uposlenik kod kojeg se sumnja na zarazu, također u kućnoj izolaciji do završetka testiranja, odnosno izdavanja zvaničnog nalaza.    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.