open-navfaktor-logo
search
Bivši načelnik
Ajnadžić o stadionu Koševo i Mandiću: Ugovor nije po zakonu, posljedice će biti ogromne i po Općinu i po klub
FK Sarajevo i zvanično upravlja stadionom Asim Ferhatović Hase nakon potpisanog ugovora sa Općinom Centar.   
05.05.2021. u 07:47
get url
text

Bordo klub je prema potpisanom ugovoru popularno Koševo dobio na upravljanje u sljedećih 30 godina uz mogućnost produženja za još 15 godina.

Bivši načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić za ovaj ugovor tvrdi da je suprotan zakonu i da će nanijeti ogromne posljedice i klubu i Općini.

- Ja navijam i bit ću zadovoljan da FK Sarajevo to dobije u skladu sa zakonom, ali nisam siguran da je sve usklađeno sa zakonskim rješenjima. Ponuda mog tima bila je jedna marka mjesečno, dok će FK Sarajevo sada zakupninu plačati čak 4.000 KM i ja zaista ne vidim gdje je tu interes kluba - kazao je Ajnadžić.

VEZANI TEKST - Općina Centar stadion Koševo dodijelila FK Sarajevu, evo pod kojim uvjetima

Prema ugovoru koji su potpisali iz Bordo kluba sa Općinom Centar, navodi se da FK Sarajevo cijeli stadion i prostorije u sklopu stadiona može dati pod zakup trećim licima.

- Ono što je sporno je i odluka o tome da FK Sarajevo može stadion i prostorije u sklopu stadiona izdavati trećim licima. To nije u skladu sa zakonom, Poslovnikom Općine to je kažnjivo. Izdavanje poslovnih prostorija pod zakup trećim licima direktno utječe na finansijski bilans i interes Općine Centar. Sporna je također i klauzula o ulaganju. FK Sarajevo ne može direktno ulagati u stadion jer je registrovano kao udruženje. Ovdje imamo Hoai Nama koji je većinski vlasnik, a uopće nemamo zakon o sportu. Ovdje je napravljena zakonska smetnja FK Sarajevu i ja zaista žalim zbog toga - tvrdi bivši načelnik Općine Centar.

Ajnadžić također tvrdi da je stadion Koševo javna imovina čija se vrijednost procjenjuje na oko 60 miliona KM, a da su semafor, VIP loža, sigurnosni sistem i brojači i rasvjeta samo neke od projekata koje je Općina Centar realizovala.

- Za vrijeme mog mandata bilo je finansijske podrške FK Sarajevu, a direktno se pomagalo i time što su imali pristup posebnom cjenovniku stadiona, pa su umjesto 30, plaćali 10 hiljada KM zakupninu, a stadion Koševo jednako troši i kada je prazan i kada je pun. Direktorica Sabrina Buljubašić se više bavi politikom nego vođenjem kluba - kazao je, te dodao da je novi načelnik u predizbornoj kampanji obećao ono što zakonom nije dozvoljeno.

{$galerijaFotografija}

- Mandić je ovaj ugovor politički kapitalizirao, obećao je ono što nije u skladu sa zakonom - smatra Ajnadžić.

20210429084721_0J4A0905.JPG
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.