open-navfaktor-logo
search
Nastavljaju se pregovori
Ajnadžić: Stadion Koševo je državna imovina i ne može se nikome poklanjati
Nakon što je ekspertni tim Općine Centar 29. oktobra 2020. godine pripremio Prednacrt ugovora o zakupu stadiona "Asim Ferhatović Hase" – Koševo, a u skladu sa zaključcima Općinskog vijeća kojim se stadion dodjeljuje ovom klubu na vrijeme od 30 godina sa mogućnošću produženja za narednih 15 godina, tekst je upućen upravi FK Sarajevo na razmatranje i oni to nisu prihvatili. 
04.01.2021. u 21:58
get url
text

Krajem decembra 2020. godine novoizabrani načelnik Općine Centar Srđan Mandić održao je sastanak sa generalnom direktoricom Fudbalskog kluba Sarajevo Sabrinom Buljubašić i u šturom saopćenju izrazio je spremnost da se Odluka Općinskog vijeća kojom je odobren dugotrajni zakup stadiona "Asim Ferhatović Hase" provede u najkraćem mogućem roku. 

Na naše pitanje načelniku Mandiću da nam pojasni šta je dogovoreno na ovom sastanku jer je FK Sarajevo odbio potpisati ugovor sa bivšom vlašću u Općini Centar, Mandić je odgovorio:

- Izdali smo zvanično saopćenje i ništa mimo toga nemamo reći. Kada budemo imali nove informacije, javit ćemo se!

Bivši načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić koji je vodio razgovore o zakupu stadiona, kazao je da njegovom nasljedniku Mandiću želi svu sreću i da na obostrano zadovoljstvo naprave dogovor, a potom je istakao:

- U razgovorima koje sam vodio sa predstavnicima FK Sarajevo ponudio sam im prijedlog u kojem je učestvovalo 11 eksperata. Kao što je poznato, ponuđen je stadion na iznajmljivanje na 30 godina plus mogućih još 15 godina za jednu marku plus PDV.

Zašto FK Sarajevo nije prihvatio ovu ponudu i šta je bila njihova obaveza ako bi pristali na ove uvjete, Ajnadžić je pojasnio:

- Da uzmu stadion i upravljuju njime punih 30 godina. Da urede stadion do četvrte kategorije da bi se mogle održavati međunarodne utakmice. Klub bi raspolagao sa svime što stadion posjeduje, ali bi sve to morali održavati sa svojim novcem. Stadion Koševo je vlasništvo Općine Centar i državna imovina ne može se nikome poklanjati. Iz razgovora koje smo vodili nisam siguran da to razumije i rukovodstvo stadiona Koševo. Oni misle da stadion mogu dobiti bez ikakvih procedura i da stadion postane njihovo vlasništvo, ali to po zakonu nije moguće – ističe Ajnadžić.

On dodaje da je Mandić u izbornoj utrci dao neke obećanja, koja prema njegovom mišljenju, teško može ispuniti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.