open-navfaktor-logo
search
Borba za registraciju
Akademija nauka i umjetnosti BiH uputila apelaciju OHR-u: Šta će poduzeti Inzko?
Nakon što je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine odbilo upis u Registar pravnih osoba Akademiju nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) ne obazirući se na odluku Ustavnog suda BiH po kojoj to treba izvršiti, u ANUBiH poduzeli su novi korak.
27.02.2021. u 08:04
get url
text

VEZANI TEKST - Čičić: ANUBiH nije upisana u Registar jer je jedan od stubova državnosti, neki bi da se sve svede na etnički nivo

- Podnijeli smo apelaciju Uredu visokog predstavnika u BiH. Smatramo da OHR jedini ima snagu da nešto učini po tom pitanju. Vidjet ćemo šta će biti na kraju.

Akademija je važna institucija u svakoj državi i nije slučajno da oni koji su protiv BiH opstruiraju njen upis u Registar pravnih osoba. Znaju da je ANUBiH od fundamentalnog značaja za državu - kaže za Faktor Muris Čičić, predsjednik ANUBiH.

Zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić o svemu ovome govori:

- Ono što je jasno i što predstavlja činjenicu jeste da je Ustavni sud BiH naložio upisivanje ANUBiH u Registar, što se može vidjeti u zaključku odluke.

Pod pretpostavkom da je Ministarstvo ponovo odlučivalo o zahtjevu za upis u Registar na osnovu odluke Ustavnog suda, te donijelo negativno mišljenje o upisu samo kako bi se formalno zadovoljilo ponovno odlučivanje o zahtjevu udruženja, ne može se smatrati da je odluka Ustavnog suda suštinski provedena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.