open-navfaktor-logo
search
Došli iz Hrvatske
Akcija iza ponoći: Bihaćki GSS na Plješevici spašavao izgubljene Mađare
Pripadnici Gorske službe spašavanja (GSS) iz Bihaća protekle noći spasili su dvoje državljana Mađarske koji su se izgubili na širem rejonu planine Plješevice.
27.07.2022. u 09:00
get url
text

Poziv za pomoć GSS je dobio oko 23 sata, a kako su saopćioli iz GSS-a Bihać, provjerama su utvrdili da su izgubljeni turisti došli iz Hrvatske, gdje su imali rezervisan smještaj, u razgledanje Bihaća, te da su se uputili na planinu.

Oko 22 sata izgubljeni turisti kontaktirali su putem e-maila vlasnika smještaja u Hrvatskoj, te rekli da su se izgubili i poslali koordinate lokacije na kojoj se nalaze.

- Provjerom koordinata na različitim aplikacija došli smo do šire lokacije u predjelu Plješevice koji je na višoj nadmorskoj visini, te ima nekoliko planinarskih staza i makadamskih puteva. U 00.05 sati oformili smo tim od devet spasilacaca i dva vozila te krenuli na planinu. Jedan tim je išao planinarskom stazom, a dva vozilom. Oko 02.12 sati sati oni su pronađeni u rejonu Presla na nadmorskoj visini od oko 1.120 metara, bez povreda, blago pothlađeni (u trenutknu pronalaska bila je temperatura oko 12 stepeni), bez adekvatne opreme, bez lampe, u japankama - naveli su iz GSS-a Bihać.

Spasioci su izgubljene turiste odveli do njihovog vozila koje se nalazilo u podnožju planine, nakon čega su, kako su neveli iz bihaćkog GSS-a, dalje nastavili "na svoju volju".

- O svemu je obaviještena Policijska uprava Bihać, Kantonalna uprava civilne zaštite Bihać, sa kojima se koordiniralo tokom akcije za slučaj potrebe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.