open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
Akcija Kurbani 2023: Islamska zajednica pokazala da je uz povratnike
Voditelj Odjela za kurbane pri Upravi za ekonomske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Bilal Memišević danas je u prostorijama Upravne zgrade Rijaseta održao sastanak sa nosiocima aktivnosti akcije Kurbani 2023.
24.05.2023. u 14:16
get url
text

- Svi oni koji su direktno uključeni u realizaciju danas su sa nama - glavni imami sa područja Muftijstva tuzlanskog, dakle Srednje Podrinje, glavni imami sa područja Muftijstva goraždanskog, odnosno Gornje Podrinje, glavni imami iz istočne Hercegovine, glavni imami iz zapadne Bosne, glavni imami povratničkih medžlisa iz FBiH. Oni su kičma uspjeha ove akcije u proteklih osam godina, koliko je realiziramo na ovaj način - kazao je on.

Memišević je podsjetio da je u proteklih osam godina Rijaset Islamske zajednice samo na prostoru Muftijstva tuzlanskog i Muftijstva goraždanskog otkupio ukupno 43.849 kurbana. Na ovaj način Rijaset Islamske zajednice je direktno pomogao domaće proizvođače s navedenih područja u iznosu od 18.932.185 KM.

- Danas smo sa nosiocima aktivnosti podijelili iskustva, konstatovali smo propuste koje smo imali u prethodnim godinama, te smo prezentirati rezultate i učinke ove akcije u proteklih osam godina. Poruku koju želimo poslati sa ovog sastanka članovima Islamske zajednice jeste – Zajednica je u kontinuitetu činila, čini i činit će sve potrebne napore da članovima Zajednice, onima koji nisu u prilici da svoj kurban žrtvuju u krugu svoje porodice, ponudi infrastrukturu i kadrove Islamske zajednice da budu sigurni i slobodni svoje povjerenje dati nama, kada je u pitanju ovaj ibadet - naglasio je Memišević.

Sastanku je prisustvovao i direktor Uprave za ekonomske poslove Rijaseta Islamske zajednice Muhedin Garanović.

- Akcija kurbani ima tri dimenzije: vjersku, ekonomsku i socijalnu. Vjerska se ostvaruje kroz omogućavanje vjernicima, koji nisu u mogućnosti da samostalno izvrše žrtvovanje, da izvrše svoju dužnost na šerijatski ispravan i pouzdan način. Ekonomska se ostvaruje kroz omogućavanje domaćim proizvođačima, prvenstveno povratnicima, da osiguraju plasman svoje stoke. Socijalna se ostvaruje kroz iskorištavanje kurbanskog mesa da dođe do onih kojima je najpotrebnije - istaknuo je Garanović.

Islamska zajednica kao odgovorna institucija izvršenju vjerskog propisa pristupa sistemski. U cjelokupni sistem uvezala je pojedince i institucije kojima ova akcija donosi značajne koristi dobrobiti, pa se kurbani nabavljaju i otkupljuju iz domaćih resursa, što uključuje i povratničku populaciju na području cijele Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući ovom projektu mnoge porodice osigurale su svoju egzistenciju, što je doprinijelo održivom životu Bošnjaka.

- Ono što najviše raduje povratnike u Srebrenici i generalno u manjem bosanskohercegovačkom entitetu jeste opredjeljenje Islamske zajednice koje pokazuje da je Zajednica uz povratnike, da razmišlja o njima, da je uz njih, i da kroz razne projekte nastoji podržati održivi povratak. Ova akcija je jedna od tih projekata i jako je važna. Mi u Srebrenici imamo oko 70 ili 80 porodica koje su direktno uključene u projekat, i to je ogromna stvar za Srebrenicu, ali i druga mjesta“, izjavio je Damir-ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

Kurbansko meso se dijeli najpotrebnijim, a osim povratnicima i socijalno ugroženim u povratničkim dijelovima Bosne i Hercegovine, kurbansko meso stiže i do različitih institucija. U toku samog Bajrama veliki dio mesa se raspodijeli različitim ustanovama socijalnog, humanitarnog, zdravstvenog i obrazovnog karaktera.

Osim  jednokratnih podjela, Islamska zajednica tokom cijele godine vrši podjelu i prerađenog mesa ustanovama i pojedincima u stanju potrebe. U saradnji s mesnim industrijama koje se bave preradom mesa u skladu s halal-standardima, dio kurbanskog mesa se preradi i skladišti, te se dijeli javnim ustanovama, humanitarnim organizacijama i udruženjima građana za pomoć u svakodnevnoj ishrani njihovih korisnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.