open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Akcija "Moja kosa tvoja kosa": Do sada izrađeno 70 perika, većina donatora djeca
Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" organizovalo je danas u Sarajevu novu akciju u okviru projekta "Moja kosa tvoja kosa".
15.10.2023. u 14:45
get url
text

Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" u sklopu ovog projekta izrađuje perike od prirodne kose i daje ih na korištenje (potpuno besplatno) djeci koja su privremeno ili trajno pretrpjela gubitak kose.

{$galerijaFotografija}

Fikret Kubat, predsjednik Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka", podsjetio je da je ovo šesta godina trajanja projekta.

- Oko 15.000 donatora, nadam se da ćemo danas taj broj uspjeti zaokružiti, je armija dobrih ljudi. Do sada smo izradili 70 perika za dječicu s malignitetom ili eventualno s nekim autoimunim oboljenjem. Osmijeh i sreća te dječice koja doniraju i dječice koja primaju periku, njihovih roditelja, je nešto najljepše što svi mi možemo dobiti - izjavio je Kubat.

Poručio je da kao društvo možemo biti ponosni.

- Ohrabrujuće je da je toliko donatora, da su mala djeca 80 posto tih donatora. I danas je tu jako puno ljudi, jako puno volontera, frizera koji su došli da podrže ovu akciju. Nama treba oko 15 dana za izradu jedne perike. To je jako složen i dug proces. Sve se ručno radi - dodao je Kubat.

Ambasadorica Udruženja Amra Džeko podsjetila je da su danas peti put u SCC-u.

- Sretna sam što vidim da ne jenjava podrška ovoj akciji. Od velike je važnosti i jako je bitno, pogotovo u svijetu u kojem živimo, da djecu od malih nogu, prvenstveno vlastitim primjerom, učimo da se bolje ponašaju prema svojoj okolini, ljudima oko sebe, da čine dobra djela... - kazala je Džeko.

Podsjetila je da je kosu donirala i djevojčica od tri godina, devetogodišnjakinja koja je došla treći put da donira kosu...

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić također je prisustvovala događaju u SCC-u.

- Naše društvo je jako onoliko koliko vodi računa o svojim osjetljivim kategorijama. Grad Sarajevo godinama podržava ovaj projekat kao i Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka". Pravi su heroji svi mališani koji vode najznačajniju i najtežu bitku - bitku za život, ali su heroji i svi koji danas dođu i odluče donirati svoju kosu za perike - pojasnila je Karić.

Istakla je da je danas na jednom mjestu puno empatije i ljubavi.

- Danas još jednom pokazujemo koliko svi Bosanci i Hercegovci zaista imaju veliko srce. Upravo sam razgovarala s dječakom koji je došao iz Zvornika da daruje svoju kosu, s djevojčicom iz Visokog... - dodala je Karić.

AA-20231015-32411708-32411704-AKCIJA_SISANJA_MOJA_KOSA_TVOJA_KOSA_DO_SADA_IZRADENO_70_PERIKA_VECINA_DONATORA_DJECA.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.