open-navfaktor-logo
search
Solidarnost
Akcija mostarskog Merhameta: Besplatni ramazanski somuni za građane širom Hercegovine
Regionalni odbor Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet" Mostar pokrenuo je akciju u okviru koje volonteri tokom mjeseca ramazana besplatno dijele iftarske somune u gradovima širom Hercegovine.
07.05.2020. u 17:30
get url
text

U Bosni i Hercegovini, ali i šire, somuni su jedan od prepoznatljivih simbola ramazana, odabranog mjeseca kod muslimana. Imajući to u vidu, volonteri mostarskog Merhameta potrudili su se da se svježi i ukusni somuni nađu na iftarskim soframa brojnih porodica na tom području. 

Zahvaljujući volonterima Merhameta, a svakako i spretnim rukama i vrhunskom umijeću majstora pekarskog zanata u mostarskom naselju Brankovac, miris čuvenih iftarskih somuna Ramazanija osjeti se, ne samo u Mostaru, već i diljem Hercegovine. 

Prema riječima direktora mostarskog Merhameta, Midhata Brkana, u okviru pomenute akcije se na dnevnom nivou podijeli oko 350 somuna u Mostaru, Duvnu, Stocu, Ljubuškom, Trebinju, Gacku, Nevesinju i Čapljini. 

- Od samog početka ramazana krenuli smo s podjelom ramazanskih somuna po mostarskim mahalama, ali i u drugim našim čaršijama po Hercegovini. Namjeravamo do kraja ramazana podijeliti 10.000 somuna - ističe Brkan, pojašnjavajući kako je cilj ove akcije prvenstveno solidarnost sa socijalno ugroženim građanima.

Naglasio je kako su ovu akciju podržali i brojni građani, kako iz BiH tako i iz dijaspore, koji su uplatili svoje priloge za somune Ramazanije, zahvaljujući kojima je akcija i realizovana. Brkan je iskoristio priliku da im ovom prilikom i zahvali. 

Na kraju je dodao kako je Regionalni odbor Merhameta Mostar od početka pandemije koronavirusa podijelio veći broj paketa pomoći u hrani građanima širom Hercegovine, od Trebinja i Stoca preko Mostara do Duvna. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.