open-navfaktor-logo
search
Zloupotrebe
Akcija Var: Zbog sumnje u namještanje utakmica SIPA dosad uhapsila osam osoba
Od jutros traju pretresi širom BiH, a osobe koje su pod istragom sumnjiče se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i primanjem dara
11.11.2019. u 09:31
get url
text

U dosadašnjem toku akcije "Var" koju od jutros pripadnici SIPA-e provode zbog sumnje u namještanje fudbalskih utakmica uhapšeno je osam osoba.

Informaciju je za Faktor potvrdio portparol ove policisjke agencije Luka Miladinović.

- Navedene aktivnosti odnose na nezakonite aktivnosti fudbalskih menadžera, funkcionera Fudbalskog saveza BiH i fudbalskih sudija, odnosno na namještanje fudbalskih utakmica Premijer lige BiH i Prve lige FBiH u sezoni 2018/2019 - kazao je Miladinović.

Podsjetimo, od jutros traju pretresi širom BiH, a osobe koje su pod istragom sumnjiče se za organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i primanjem dara.

Prema nezvaničnim informacijama, pod istragom, koju je Tužilaštvo BiH provodilo više od godinu, između ostalih, obuhvaćeni su: član Komiteta za suđenje u Nogometnom savezu FBiH Anto Bilješko, sudija Prve lige FBiH Kenan Bajraktarević, sudija Prve lige FBiH Ilija Živković, Salem Prolić, sekretar za sudijska pitanja Fudbalskog saveza BiH, Irfan Durić, predsjednik Nogometnog saveza FBiH i član izvršnog odbora FSBiH, Fuad Zahirović, Vladimir Dominković i drugi.

Uhapšeni će biti privedeni u službene prostorije SIPA-e na krim-obradu, nakon čega će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH, pod čijim nadzorom se sprovodi akcija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.