open-navfaktor-logo
search
Šta je u pitanju
Akcize i PDV na dnevnom redu: Dom naroda BiH razmatra zakon koji važi do kraja prošle godine
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na dnevnom redu sjednice zakazane za 28. mart ima izmjene Zakona o akcizama kojim se privremeno ukidaju akcize na gorivo, te dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim se uvodi nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice.
20.03.2023. u 08:13
get url
text

VEZANI TEKST - Dodikovo "ne" za ukidanje akciza: Sada se vidi pogubnost odluke SDP-a da SNSD-u da četvrtog delegata

To ne bi bilo sporno da dopune Zakona o PDV-u, kako je predloženo, važe do kraja prošle godine.

Također, svima je već poznato i da izmjene Zakona o akcizama neće biti usvojene s obzirom na to da je Milorad Dodik, lider SNSD-a, stranke koja odlučuje u Domu naroda, nedavno ponovio da će biti protiv ukidanja akciza.

Uvrštavanje ove dvije tačke na dnevni red, prvenstveno one koja se tiče PDV-a i važi do kraja 2022. godine, u najmanju je ruku besmisleno i apsurdno.

S tim se slaže i delegat Zlatko Miletić koji je dodao da da će SNSD oboriti pitanje akciza i da ne zna zašto su ove tačke stavljene na dnevni red, zašto to rade.

Na izmjene ova dva zakona, čiji je cilj bio pomoći građanima u svjetlu drastičnog rasta cijena, čeka se godinu zahvaljujući proceduralnim zavrzlamama koje su koristili parlamentraci iz SNSD-a, ali i HDZ-a.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ih je usvojio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.