open-navfaktor-logo
search
Imaginarna tačka
Akcize, PDV, ograničiti cijene: Parlamentarci su kreativni, samo "ne znaju" kako smanjiti svoje plaće
Kreativnost parlamentaraca u Bosni i Hercegovini na zavidnom je nivou, posebno kada je u toku izborna godina. No, ono što bi trebalo da im bude početna tačka, više je imaginarna.
07.03.2022. u 17:01
get url
text

Zastupnici na sjednicama, ali i van njih, imaju standardno listu korisnih rješenja kako da se prevaziđe svaka kriza u BiH.

- Život će postati komplikovan i skup. Određenih roba neće biti. Imat ćemo problem sa naftom, gasom i grijanjem. Ali pozivam sve, dok trpe ove stvari, da pogledaju Ukrajinu i kroz šta ta zemlja prolazi – kazao je danas za N1 Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

VEZANI TEKST - Dok traje blokada institucija BiH: Dolaze li zastupnici uopće na posao gdje primaju plaće

Ukidanje akciza na gorivo, smanjenje stope PDV-a, ograničenje cijena osnovnih životnih namirnica...

Redom tako idu rasprave, nude se ideje, neke su korektne i konstruktivne, prozivaju se ostale institucije Bosne i Hercegovine, ali nikako da im polazna tačka budu oni sami.

Naime, zastupnici čija primanja dosežu iznose i do 7.000 KM, bez obzira na to koliko često i da li zasjedaju, zaboravljaju da o svojim plaćama i naknadama mogu odlučiti oni sami donošenjem odgovarajućih zakona.

Da ironija bude utoliko veća u apsolutnim iznosima bh. parlamentarci uživaju najviše plaće u regionu, dok su prosječna primanja u BiH među najnižima.

Naravno, tokom godina bilo je i zastupnika koji su inicirali izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH, no ove ideje nikad nisu zaživjele u smislu smanjenja plaća. 

VEZANI TEKST - Opstruiraju rad Parlamenta, a pored hiljada KM plaće, isplaćuju im čak i naknade za topli obrok i odvojeni život

Izgovor je uvijek bio da su plaće izabranih zvaničnika ustavna kategorija. 

- Naknada za lica koja obavljaju funkcije u institucijama Bosne i Hercegovine ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije - stoji u Ustavu BiH. 

Međutim, Ustava BiH se vrlo često ne pridržavaju pojedini izabrani i imenovani zvaničnici, osim u slučaju plaća gdje ga dosljedno primjenjuju. Uostalom, Ustav nije nepromjenjiv. Odluku o smanjenju plaća može donijeti i aktuelni saziv, a da se primjena odgodi do narednog saziva... Bezbroj je rješenja, samo parlamentarci baš u ovom slučaju nisu tako kreativni. 

Jednostavnije je, dakle, prozivati druge institucije, trošiti uzalud riječi, vrlo često skupljati populističke poene, sve samo da se ne dira vlastiti novčanik. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.