open-navfaktor-logo
search
Supruga generala
Alagić: Odlučit ću da li ću pravdu zbog Mehmedove penzije potražiti na sudu
Ziska Alagić, supruga heroja odbrane Bosne i Hercegovine, legendarnog generala Mehmeda Alagića, godinama se bori da dobije suprugovu generalsku penziju, ali do sada su njene žalbe Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje bile odbijena, pa će uskoro donijeti odluku da li će pravdu potražiti na sudu, potvrdila je za Faktor.
12.09.2022. u 07:45
get url
text

"Nema ispravljanja nepravde"

Ona je 2007. godine predala zahtjev za suprugovu penziju, ali to nije bila generalska nego njegova "invalidska" ili porodična penzija, koja je tada iznosila 596 KM, a Ziska je imala pravo na 70 posto od te penzije, odnosno 417 KM.

VEZANI TEKST - Ziska Alagić: Moj Mehmed se borio za ovu državu, nepravdu je doživio, meni ne daju njegovu generalsku penziju

Uvidom u rješenje iz penzijsko-invalidskog osiguranja moglo se pročitati da je rahmetli general Mehmed Alagić imao 35 godina radnog vijeka, a sa vojnim stažom, to je ukupno 37 godina penzijskog staža, 10 mjeseci i pet dana. Nigdje nema generalskog čina. I navodi se da je po tom izračunu njegova invalidska penzija 596 KM. Rješenje je doneseno u maju 2009. godine, a isplata penzije se računa od 1. januara 2007. godine.

- Nema ispravljanja nepravde. Naredne sedmice ću donijeti odluku da li zbog svega idem na sud. Više se neću žaliti Zavodu PIOFBiH jer sam dva puta odbijena. Mehmeda je pred agresiju na našu zemlju Jugoslovenska narodna armija (JNA) poslala u penziju, Beograd, jer su znali da je bio jedan od vrsnih vojnih stratega i tada su znali da će biti rata.

Zato su ga poslali u penziju da im ne smeta. Po izlasku iz Banje Luke vratio se u srednju Bosnu i aktivirao se kao vojnik. Penzija iz onog sistema je ukinuta. U poslijeratnom sistemu BiH nije imao penzije. E tu penziju su mu u Zavodu PIO uračunali - podsjeća Ziska Alagić.

Za Zlatni ljiljan i Zlatni grb s mačevima 360 KM

Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja, rekao nam je kako Ministarstvo nema ništa sa penzijama PIO, konkretno generala Mehmeda Alagića.

- Ovdje ostvaruju naknadu po osnovu odlikovanja - navodi Terzo.

Iz Federalnog ministarstva za boračka pitanja obrazlažu da bračni drug poginulog, umrlog ili nestalog dobitnika ratnog priznanja ili odlikovanja ima pravo na mjesečni novčani dodatak bez obzira na godine starosti i prihode.

- Mehmed je nosilac Zlatnog ljiljana i ordena Zlatni grb sa mačevima. Za ta dva priznanja dobijam naknadu od 360 KM i to mi je u jednom momentu bilo ukinuto pa sam se morala žaliti, urgirati da bi mi naknada bila vraćena. Kada su mi provalili u dom, ukraden mi je Mehmedov Zlatni ljiljan. Eto i to mi se dogodilo - kazala nam je razočarano Ziska Alagić.

General heroj Mehmed Alagić preselio je 7. marta 2003. godine u Sanskom Mostu u 55. godini od srčanog udara.

VEZANI TEKST - Evo šta su iz Zavoda PIO odgovorili o penziji generala Mehmeda Alagića, znači li šta čin, Zlatni ljiljan?

Veličanstvena operacija Domet 1

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu Mehmed Alagić je bio komandant Trećeg i Sedmog korpusa ARBiH. Historija će ga pamtiti po akcijama oslobađanja Vlašića, Kupresa, Donjeg Vakufa i svog rodnog Sanskog Mosta.

Borci Sedmog korpusa u sadejstvu sa jedinicama Trećeg i Prvog korpusa, te Gardijske brigade Armije RBiH, u veličanstvenoj operaciji Domet 1, oslobodili su najviši vrh Vlašića, radio-relejno čvorište na Paljeniku, visoku 1.933 metra, 23. marta 1995. godine, za koju su generali evropskih armija govorili da je neosvojiva. Bila je to jedna od najpoznatijih i najznačajnijih pobjeda Armije RBiH, koja se i danas proučava na vojnim akademijama u svijetu.

Alagić je bio general koji je oslobađao Bosnu. Komandovao je jedinicama Armije RBiH koje su u ljeto 1995. godine stigle nadomak Prijedora i Banje Luke, gdje su zaustavljene pod pritiskom međunarodne zajednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.