open-navfaktor-logo
search
Oglasio se Upravni odbor
Alarmi upaljeni na BHRT-u: Nema novog ugovora o plaćanju RTV takse putem računa za struju, upitan daljnji rad
Upravni odbor BHRT-a uputio je danas pismo domaćim vlastima i međunarodnim organizacijama povodom teške finansijske situacije u kojoj će se naći Radiotelevizija Bosne i Hercegovine zbog nepotpisivanja ugovora o naplati RTV takse na područiju Federacije BiH, saopćeno je iz Upravnog odbora. 
26.12.2023. u 15:33
get url
text

VEZANI TEKST - Upitno produženje ugovora BHRT-a i Elektroprivrede BiH o naplati RTV takse putem računa za struju

Razmatrajući finansijski plan BHRT-a za 2024., na sjednici održanoj 19. decembra, Upravni odbor je  zaključio da će naredna godina biti krajnje rizična za poslovanje Radiotelevizije BiH. Neizvjestan je i dosadašnji prihod od naplate RTV takse, ali i sa takvim prihodom RTV BiH gomila gubitke i ne može ni minimalno finansirati svoje programske obaveze.

- Ugovor sa JP EP BiH, o prikupljanju RTV takse uz račune za isporučenu električnu energiju, ističe posljednjeg dana ove godine, a novi još nije potpisan. Rukovodstvo BHRT-a traži da se u novom ugovoru sa JP Elektroprivreda BiH implementira raspodjela prihoda zasnovana na Zakonu o sistemu JRTV sistema u BiH, ali još nema dogovora ovom pitanju. Po tom modelu, BHRT-u bi trebalo pripasti 75 posto od prikupljene takse u FBiH- navedeno je u saopćenju. 

Podsjećaju da dug RTRS-a prema BHRT-u već premašuje 75 miliona KM,  "što predstavlja razliku naplaćene u odnosu na pripadajuću taksu, koja je trebala biti uplaćena BHRT-u". Radio-televizija FBiH duguje BHRT-u oko 15 miliona za pružene usluge.

- RTRS u potpunosti ignoriše zakonsku obavezu raspodjelu prihoda od prikupljene RTV takse, i od sredine 2017. godine na račun BHRT-a nije uplatio ni jednu konvertibilnu marku. RTV taksa u Federaciji BiH naplaćuje se samo na prostoru na kojem JP EP BiH vrši naplatu isporučene električne energije.

BHRT se tako našao u makazama nepoštivanja Zakona o javnom RTV sistemu, s jedne, i ignorantskog odnosa vlasti, s druge strane. BHRT nema uticaja na prikupljanje prihoda, jer to nadležnost entitetskih servisa, a s druge strane se gomilaju obaveze, raste gubitak sa stalno otvorenom prijetnjom blokade računa od strane dobavljača.

Iz dana u dan problemi se usložnjavaju. Oprema, čija je starost četrdeset godina, je na izdisaju, zgrada se slabo održava zbog nedostatka sredstava, nema ulaganja u novu opremu, a poseban problem predstavlja fluktuacija kadrova. Dvije trećine zaposlenih, koje čine tehničko osoblje i snimatelje, plaćeni su ispod 800 KM mjesečno. Novinarski kadrovi zarađuju nešto iznad prosjeka u FBiH što dovodi do odljeva izraslijih kadrova.

VEZANI TEKST - BHRT planira smanjiti broj uposlenika i prodati zemljište koje posjeduje

Očajna finansijska situacija BHRT-a nije nepoznata javnosti i političkim faktorima, i ona je rezultat sistemskog urušavanja zakonodavne arhitekture na kojoj počiva sistem javnog RTV emitiranja u BiH. Agonije traje godinama, ali se ništa ne poduzima. Tokom ove godine, menadžmentu i Samostalnom sindikatu radnika u BHRT-u dato je pregršt obećanja, ali se ništa nije realiziralo. Također, od najavljenih zakonskih promjena i formiranja radnih grupa unazad dva mandata, nije ništa konkretno urađeno- saopćili su. 

Ako ovakvo stanje potraje, naglašavaju, prijeti opasnost da Bosna i Hercegovina ostane bez javnog televizijskog servisa koji pokriva cijelu zemlje, uprkos činjenici što to je to jedan od 14 uvjeta koje BiH mora ispuniti na putu pridruživanja EU. 

Upravni odbor i Manadžement BHRT-a pozivaju domaće vlasti i međunarodnu zajednicu da se trajno riješi finasiranje javnih RTV servisa u skladu sa preporukama EU, navodi se u pismu Upravnog odbora BHRT-a, koje potpisuje predsjedavajući Elvir Lemeš.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.