open-navfaktor-logo
search
Savjetnica gradonačelnice
Aleksandra Nikolić bit će nova ministrica u Vladi KS
Nova ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih u Kantonu Sarajevo bit će Aleksandra Nikolić.
09.10.2021. u 11:58
get url
text

Odlučeno je to na današnjoj sjednici Komisije za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine Kantona Sarajevo.

Nikolić će ukoliko Skupština KS potvrdi njeno imenovanje na ovu poziciju doći nakon što je ostavku podnijela njena prethodnica Melika Husić-Mehmedović.

Trenutno je ministrica pravde i uprave KS Darja Softić-Kadenić u funkciji vršiteljice dužnosti ministrice dok se ne imenuje nova ministrica.

Aleksandra Nikolić je ranije izabrana u Savjet gradonačelnice Benjamine Karić za oblast obrazovanja i univerzitetske saradnje.

Prema dostupnim podacima iz biografije, Aleksandra Nikolić rođena je 5. maja 1966. godine u Sarajevu.

Nakon završene osnovne škole pohađala je gimnaziju ''Braća Ribar'', usmjerenje Hemijski tehničar analitičar. Srednju školu završila je 1984. godine sa odličnim uspjehom. Školske 1984/85. godine upisala je Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Sarajevu, odsjek Tehnologija prehrambene industrije. Diplomirala je 1.11.1988 godine sa prosječnom ocjenom 9,1. Za postignut odličan uspjeh tokom studiranja, dobitnik je nagrade ''Hasan Brkić''.

Nakon diplomiranja, nastavila je školovanje na poslije-diplomskom studiju, kao stipendista Fonda za visoko obrazovanje.

Rat je prekinuo njeno redovno studiranje, tako da je 1998. godine uspješno okončala ovaj studij odbranom magistarskog rada pod naslovom "Razvoj metodike sistematizacije i procjene složenosti poslova na radnim mjestima u agroindustrijskom kompleksu". Doktorsku disertaciju pod naslovom "Konkurentska sposobnost industrije mlijeka u Bosni i Hercegovini" je uspješno odbranila 14.11.2008. godine i time stekla naučni stepen doktora poljoprivrednih nauka.

Nikolić je počela raditi na Poljoprivrednom fakultetu 1989. godine, kao asistent na predmetu "Ekonomika prehrambene industrije – organizacija". U zvanje višeg asistenta na predmetu Upravljanje u prehrambenoj industriji, izabrana je 1999. godine i reizabrana 1.12.2003. godine.

U zvanje docenta na predmetu Upravljanje u prehrambenoj industriji izabrana je 6.7.2009. godine. U zvanje vanrednog profesora je izabrana 26.3. 2013. godine.

Nikolić je obavljala dužnost prorektora za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.